• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Beloften van profclubs spelen vanaf 2019-2020 in amateurreeksen

  "Wordt nog een moeilijke oefening, maar de gesprekken lopen vlot."

  Er is jaren over gepalaverd, maar nu is de kogel door de kerk. In 2019-2020 nemen de U21 van de profclubs het op tegen amateurploegen. Het doel: Belgische talenten langer in het land houden en zo op termijn meer Belgen in ons profvoetbal injecteren.

  Beloften in 1e, 2e en 3e amateur

  De beloftenelftallen van de Belgische profclubs zullen vanaf het seizoen 2019-2020 deelnemen aan de competitie in de eerste, tweede en derde amateurklasse. Daarover heeft de Pro League vandaag unaniem een principeakkoord afgesloten.

  Ook met de amateurvleugels Voetbal Vlaanderen en ACFF is daar een akkoord over bereikt.

  Over het aantal belofteteams, de criteria die bepalen in welke reeks ze terechtkomen en organisatorische aspecten is nog geen duidelijkheid. Wel is al zeker dat er vanaf 2019-2020 4 belofteteams in de eerste amateurklasse kunnen deelnemen.

  "In principe moeten amateurclubs geen plaats ruimen"

  "We moesten dit principebesluit voor het einde van dit seizoen nemen, zodat we tijd hebben om de regelgeving en andere praktische zaken duidelijk kunnen vastleggen tegen juli 2019", zegt de Pro League.

  "In principe komen er enkel ploegen bij en zullen er dus geen amateurclubs plaats moeten ruimen. Maar het zal zeker niet zonder gevolgen blijven voor de amateurs. Het wordt een moeilijke oefening om alles piekfijn te organiseren, maar de gesprekken met ACFF en Voetbal Vlaanderen lopen vlot."

  De integratie van de U21 van profclubs in de nationale amateurreeksen past in een reeks maatregelen om de Belgische talenten langer in eigen land te houden en zo op termijn ook meer Belgen in de hoogste afdelingen te krijgen.

  Voorstel van Mannaert besproken, maar nog niet afgeklopt

  Ook het idee van Club Brugge-manager Vincent Mannaert om meer geld uit de tv-pot vrij te maken voor clubs die meer Belgen in de kern hebben is vandaag besproken.

  "Maar het is nog te vroeg om daarover te beslissen. Wellicht komt dat later op tafel", klinkt het. "Zo'n eenzijdige maatregel zal ook niet veel veranderen aan de kern van het probleem. Er is een reeks maatregelen nodig. Daar zijn we mee bezig."

  De Pro League wil eerst onderzoeken of het voorstel van Mannaert een eerder genomen beslissing niet ondermijnt. Zo heeft de Pro League in totaal 1 miljoen euro veil voor de 5 clubs die het beste scoren in de doorstroming van (jonge) spelers. CEO François opperde eerder al dat hij dat bedrag misschien wil verdubbelen.