• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Belgische dopingjager: "Komst van Armstrong is verwerpelijk"

  Voor Peter Van Eenoo hoeft Lance Armstrong niet te komen.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Peter Van Eenoo is fors gekant tegen het bezoek van Lance Armstrong aan de Ronde van Vlaanderen. "Armstrong heeft zich in het verleden crapuleus gedragen", zegt het hoofd van het antidopinglab in Gent.

  Lance Armstrong komt naar de Ronde van Vlaanderen op uitnodiging van Wouter Vandenhaute, de baas van organisator Flanders Classics.

  De Amerikaan zal twee dagen voor de Ronde deelnemen aan een fietstocht en daarna een lezing geven tijdens de Tour of Flanders Business Academy. Dat is een nieuw evenement dat vooral gericht is op de bedrijfswereld. Maar Armstrong zal dus ook de Ronde volgen.

  Armstrong moest na dopinggebruik en -bekentenissen zijn 7 Tour-overwinningen afgeven. Over zijn komst zijn de meningen verdeeld. Peter Van Eenoo, hoofd van het dopinglab in Gent, is heel duidelijk tegen.

  Tweet van Peter Van Eenoo:

  "Absoluut verwerpelijk"

  "De komst van Armstrong is absoluut verwerpelijk. Armstrong is levenslang geschorst en heeft nog geen greintje échte spijt betuigd over zijn dopingverleden", zegt Peter Van Eenoo.

  "Armstrong verwijst wat doping betreft steeds naar anderen, wat Wouter Vandenhaute nu ook doet. Ik vraag aan meneer Vandenhaute dat hij de namen noemt van de collega's van Armstrong die ook altijd doping gebruikt hebben."

  "Het is gemakkelijk om altijd te zeggen dat iedereen doping nam in die periode. Ik ben er zeker van dat er in die periode ook zuivere en faire renners rondreden die door Armstrong belazerd zijn. Die renners worden met de vinger gewezen terwijl dat onterecht is."

  "Ik verwacht een eerste echt signaal van Armstrong dat hij klaar is voor een nieuwe start en als inspiratiebron wil dienen voor een faire sport. Want het gaat me niet alleen om het verleden, ook om de toekomst."

  "Dit kan een juridisch staartje krijgen"

  Armstrong mag geen officiële functie opnemen in de sport. Van Eenoo: "Nu zou hij als vip komen. Maar er bestaat ook zoiets als "verboden associatie" in de antidopingregelgeving. Dat betekent dat iemand die zich met Armstrong in verband brengt, daar een associatie mee aangaat en dat die ook een dopingovertreding begaat."

  "Dus kun je je deze vraag stellen: als je Armstrong uitnodigt en rondrijdt in een officiële volgwagen, bega je dan ook geen dopingovertreding en moet je dan ook niet levenslang geschorst worden? Dat kan juridisch een staartje krijgen."

  "Anderzijds: als Armstrong tijdens de Ronde van Vlaanderen gewoon aan de kant van de weg staat, staat hij op openbaar terrein en daar kun je natuurlijk weinig tegen doen."

  "Zijn gedrag was crapuleus"

  Van Eenoo laakt niet alleen het dopinggebruik van Armstrong, hij neemt ook diens omgang met andere mensen op de korrel. "Armstrong heeft zich niet al te mooi gedragen door mensen onder druk te zetten om ook doping te gebruiken. Dat is mijns inziens nóg erger dan het zelf doen. Mensen die geen doping nemen uit het team gooien, viseren en de sloot inrijden, dat is crapuleus. Ook daar is weinig schuldbekentenis voor gekomen."

  Andere dopingzondaars, zoals Richard Virenque, draaien wel al een tijdje volop mee in het wielercircus. Van Eenoo: "Laat me eerlijk zijn: ik geen fan van Virenque, ook door zijn gedrag in het verleden. Maar hij heeft zijn straf uitgezeten. Ik geloof dat als je spijt betuigt, ook al is het in te bedekte termen geweest, dat je dan een tweede kans verdient. Als je ook die beschaamt, dan is het volledig afgelopen en is het levenslang. Dan hoor je niet meer thuis in de sport."

  Tweet van Karl Vannieuwkerke:

  Doe mee aan onze poll: