• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Salbutamol-gevallen in de koers: Petacchi, Ulissi en Trentin gingen Froome voor

  V.l.n.r.: De Galdeano, Pereiro, Petacchi, Ulissi.

  Chris Froome is niet de eerste renner die afwijkende Salbutamol-waarden in zijn urine laat optekenen. Een overzichtje van enkele bekende namen en de disciplinaire gevolgen ervan.

  2014: Diego Ulissi in Giro - 9 maanden geschorst

  Diego Ulissi reed voor Lampre een succesvolle Giro 2014, waarbij hij 2 ritten won. Na de 11e rit zat er 1.900 nanogram per milliliter Salbutamol in zijn urine, bijna het dubbele van de toegelaten 1.000. De Zwitserse bond, waar Ulissi woonde en aangesloten was, zette hem na enkele maanden procederen voor 9 maanden aan de kant. Hij mocht wel zijn ritzeges houden.

  2014: Aleksandr Plioesjin - 9 maanden geschorst

  De Moldaviër Aleksandr Plioesjin leverde een niet-negatieve plas op Salbutamol af in november 2014 in de Sharjah Tour in Dubai. Hij reed toen voor het Skydive Dubai Cycling Team. De UCI hield hem 9 maanden op non-actief.

  2007: Alessandro Petacchi in Giro - 1 jaar geschorst

  De snelle Italiaan testte op 23 mei 2017 positief in de Giro, waarin hij 5 ritten won. De renner van Milram had 1.352 nanogram per milliliter als waarde, waar 1.000 is toegestaan. Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) vroeg 1 jaar schorsing, de Italiaanse wielerbond sprak hem evenwel vrij. Het CONI ging naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS), dat hem alsnog voor een jaar schorste. Hij verloor ook zijn 5 Giro-ritten.

  2007: Leonardo Piepoli in Giro - vrijgesproken op medische grond

  In dezelfde Giro als Petacchi plaste Lenoardo Piepoli op 22 en 30 mei te veel Salbutamol. De Saunier Duval-renner, die de bergtrui veroverde, werd vrijgesproken door de UCI op basis van medische gronden.

  2006: Matteo Trentin op zijn 18e

  Als tiener toonde ook Matteo Trentin, die de voorbije 5 jaar bij Quick-Step het mooie weer maakte, te hoge Sambutamol-waarden. De junior moest 2 maanden geschorst toekijken voor de overtreding van de antidopingwetgeving.

  2006: Oscar Pereiro Sio in Tour - toelating achteraf

  De Spanjaard Oscar Pereiro Sio won als tweede de Tour 2006, omdat eindlaureaat Floyd Landis nadien op testosteron betrapt was. In deze Tour werd bij Pereiro 2 keer een te hoge Salbutamol-waarde vastgesteld door het Franse antidopingagenschap. De internationale wielerbond UCI gaf de Spanjaard van Caisse d'Epargne na de controles retroactief de toelating om het middel te nemen op medische gronden. Toenmalig UCI-voorzitter MCQuaid sprak van "een grote administratieve fout".

  2002: Igor Gonzalez de Galdeano - 6 maanden geschorst in Frankrijk

  Voor de Franse dopingautoriteiten vertoonde Igor Gonzalez de Galdeano in de Tour van 2002 - toen hij 7 dagen in het geel reed - een te hoge Salbutamol-waarde, alsook in de Midi Libre van dat jaar. Omdat hij een attest had, was er voor de UCI geen positieve plas en dus ook geen sanctie. Het wereldantidopingagentschap WADA sprak wel van doping, net als de Fransen. Ze straften de renner van ONCE wel: hij mocht 6 maanden niet op Frans grondgebied rijden.