• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Politiek geladen voetbalwedstrijd: Noord-Korea tegen Zuid-Korea

  Zuid-Korea won de bijzondere wedstrijd met 0-1.

  Vandaag is er in Tokio een bijzondere wedstrijd afgewerkt. Noord-Korea en Zuid-Korea stonden voor de East Asian Cup tegenover elkaar in een politiek geladen wedstrijd. Zuid-Korea won met 0-1.

  Al meer dan 60 jaar staan beide landen op het Koreaanse schiereiland op gespannen voet. Eind november voerde Noord-Korea nog een test uit met een intercontinentale ballistische raket. Ook heeft Zuid-Korea legeroefeningen opgezet met Amerika, iets wat niet kan voor Noord-Korea.

  De East Asian Cup is een tweejaarlijks toernooi voor de beste vier voetballanden uit die regio. In dit geval Japan, Zuid-Korea, Noord-Korea en China. De Noord-Koreaanse voetballers kregen een speciaal visum van de Japanse autoriteiten om te kunnen deelnemen. Normaal gezien mogen Noord-Koreanen geen voet zetten op Japanse bodem. De beslissing werd door de voorzitter van de Japanse voetbalbond toegejuicht: "Een kans om te tonen dat politiek geen plaats heeft in de sport."

  Zuid-Korea won de partij met 0-1. "Het was een speciale wedstrijd voor ons, in het bijzonder voor de spelers en voor het land. Ik denk dat de spelers wat nerveus waren tijdens de eerste 30 minuten. Ze speelden niet bevrijd", stelde Jorn Andersen, de Noorse bondscoach van Noord-Korea.

  Japan staat momenteel eerste, Zuid-Korea tweede en Noord-Korea laatste.

  Bekijk hieronder de beelden van de wedstrijd: