• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Herremans: "Experza-Footlogix wil vooral in beeld rijden"

  Christel Herremans (l) gaat in zee met Experza.

  De nieuwe vrouwenwielerploeg Experza-Footlogix wil zich in 2018 de kijker rijden. Het team van Christel Herremans telt dertien rensters en pakt uit met Thalita de Jong als kopvrouw. "We willen aanvallend koersen en willen ons tonen", zegt Herremans.

  "Ik wilde met een team meespelen op het hoogste niveau"

  Christel Herremans, de echtgenote van Quick-Step Floors-ploegleider Rik van Slycke, was jarenlang het gezicht van het vrouwenteam van Topsport Vlaanderen. Daar voelde ze nood aan verandering.

  "Afgelopen zomer had ik een goed gesprek met Patrick Lefevere en hij was in dit project zo'n beetje mijn rechterhand. Ik voelde me niet meer helemaal goed bij Sport Vlaanderen, omdat je dan alleen met Belgische meisjes kan werken. Ik wilde met een team meespelen op het hoogste niveau en moest dus een stap vooruitzetten", zegt ze.

  "De zoektocht naar sponsors begon"

  Toen de Vlaamse overheid de stekker uit de damesploeg trok, werden de plannen plots heel concreet. "De zoektocht naar sponsors bleek niet zo evident. Ik probeerde het eerst in het veld, aangezien veldrijden een populaire televisiesport is waarbij sponsors veel in beeld komen. Ik contacteerde Thalita de Jong en zij raadde me aan om ook een wegploeg uit te bouwen, omdat veel crossers ook een wegprogramma rijden", vertelt Herremans. 

  "Het was Patrick Lefevere die me in contact bracht met Experza, een jong bedrijf in de uitzendsector dat wel wat exposure kon gebruiken. De huidige zaakvoerder kocht enkele jaren geleden het bedrijf over van Lefevere, de manager met wie ze het samen oprichtte. Patrick hielp me dus vooruit en een samenwerking was geboren", legt ze uit.

  Experzia is de hoofdsponsor. "De zoektocht naar een tweede nieuwe grote sponsor draaide op niets uit. Graag had ik nog een andere grote naam gehad, een verdere financiële injectie, maar dat is voorlopig niet gelukt", vertelt Herremans.

  "Ik wil in 2018 vooral veel in beeld rijden"

  Experza engageerde zich voor drie jaar. "Dat is een hele geruststelling. Het geeft ons de kans om het team uit te bouwen. Een nieuwe ploeg oprichten is niet makkelijk en vraagt tijd."

  "Ik wil in 2018 vooral veel in beeld rijden, aanvallend koersen, ons tonen. Want in je eerste jaar, en met zo'n jong team, kan je niet meteen die topresultaten verwachten."

  "We hebben rensters die goed voor de dag zullen komen in de klassiekers, maar we gaan die wedstrijden niet winnen", zegt Herremans.

  Nieuwe ploeg bestaat uit dertien rensters

  "Met Thalita hopen we in januari al in het veld te duiken. Lukt dat niet, dan verleggen we de focus", vertelt Herremans. De Nederlandse Thalita de Jong werd in 2016 Europese en wereldkampioene in het veld. Momenteel sukkelt ze al enkele maanden met haar gezondheid. 

  De ploeg: Manon Bakker (Ned), Nathalie Bex (Bel), Thalita de Jong (Ned), Jessy Druyts (Bel), Lenny Druyts (Bel), Axelle Dubau-Prévot (Fra), Séverine Eraud (Fra), Trine Holmsgaard (Noo), Sara Mustonen (Zwe), Sarah Rijkes (Oos), Lotte Rotman (Bel), Agnieszka Skalniak (Pol) en Susanna Zorzi (Ita).

  Thalita de Jong: "Het was een zeer frustrerend jaar"

  De wereldkampioene van 2016 in Heusden-Zolder is al bijna een jaar op de sukkel met verschillende blessures en reed nog geen enkele cross de voorbije weken.

  "Ik hoop dat ik het Nederlands kampioenschap op 13 januari haal. Ik haal sinds kort weer de trainingswaarden die ik twee jaar geleden liet optekenen in deze periode van het jaar", verklaart de 24-jarige renster.

  In januari kwam ze ten val in de Wereldbeker van Hoogerheide, waarbij ze een spierscheuring opliep. Dat betekende geen WK voor de renster uit Ossendrecht, maar ook daarna liep het op de weg voor geen meter. "Het was een zeer frustrerend jaar", stelt De Jong.

  De nieuwe truitjes van Experza-Footlogix: