• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt: "Genk moet zich afvragen of zijn filosofie houdbaar is op het hoogste niveau"

  Peter Vandenbempt laat zijn licht schijnen over speeldag 17.

  Peter Vandenbempt laat in zijn wekelijkse analyse van het voetbalweekend zijn licht schijnen over het ontslag van Albert Stuivenberg bij Genk en de "mokerslag" die Anderlecht kreeg van Charleroi. "Voor de topper spreekt alles in het voordeel van Club Brugge."

  De analyse van Vandenbempt in een notendop:

  • De Genk-spelers hebben met hun wekenlange wanprestaties Stuivenberg buitengewerkt.
  • Stuivenberg was blijkbaar te schoolmeesterachtig, maar Genk moet zich stilaan vragen stellen bij zijn filosofie.
  • De nederlaag tegen Charleroi is een mokerslag voor Anderlecht, dat een wanprestatie afleverde.
  • Alles spreekt in het voordeel van Club Brugge voor de topper van zondag tegen Anderlecht
  • Anderlecht zal blij zijn als het bij de winterstop "maar" tien punten achterstaat op Club.

  De Genk-spelers wilden niet meer verder met Stuivenberg

  Het ontslag van Stuivenberg is geen verrassing. De signalen van het bestuur waren vorige week na het verlies tegen KV Mechelen al onrustwekkend voor de toekomst van de trainer.

  En wie de wedstrijd heeft gezien tegen Eupen, hoe slap, futloos de Genkse spelers over het veld liepen, hoe slecht er gevoetbald werd, hoe bepalende spelers als Malinovski en Pozuelo, tot mijn grote ergernis, nog maar eens uitstraalden dat ze het met deze trainer niet meer zagen zitten.

  Dan staat het bestuur ook met de rug tegen de muur. Zo gaat het dan in het voetbal. De spelers hebben wekenlange wanprestaties geleverd en daarmee hun trainer buitengewerkt.

  Peter Maes was te hard, te veeleisend en speelde niet het voetbal dat deze club en de spelers wilden spelen. (ironisch) Maar Stuivenberg was wat anders, hoor: duidelijke richtlijnen, afspraken, iedereen wist nu wat hij moest doen, frivool voetbal, menselijke aanpak, geweldig!

  Maar nu heet het dan weer dat hij te veel schoolmeester is, dat de videosessies te frequent waren, niet streng genoeg, niet op tafel kloppen, zijn spelers niet meer scherp gekregen. Dan moet de coach eruit en dat is al de negende dit seizoen in de hoogste klasse. Het aantal ontslagen in de bestuurskamer, waar ze verantwoordelijk zijn voor de verkeerde keuzes, staat op nul.

  Genk wil de top ambiëren met jonge spelers én aantrekkelijk voetbal

  Racing Genk is een trainerskerkhof aan het worden. Ze zitten al aan hun vijfde ontslag in vijf jaar, het negende in tien jaar. Stuivenberg heeft meer tijd en krediet gekregen dan Maes, precies omdat hij de uitdrukkelijke keuze was van onder anderen CEO Patrick Janssens. Maar die had ondertussen al begrepen dat het geen zin had om veel langer op de barricade te staan voor zijn coach, omdat zijn positie dan in vraag zou kunnen worden gesteld. En dan is de keuze blijkbaar snel gemaakt.

  Genk moet zich stilaan de vraag stellen of de filosofie die de club uitdraagt, houdbaar is op het hoogste niveau. Ik vind de filosofie fantastisch voor alle duidelijkheid, zeer lovenswaardig: offensief, aantrekkelijk voetbal, heel veel jonge spelers uit binnen- en buitenland en toch de top ambiëren.

  Het is in elk geval de moeilijkste weg van allemaal en ik ben benieuwd welke nieuwe volgende trainer met die eigenlijk onmogelijke opdracht zal worden geconfronteerd. En uit de keuze die ze maken, zal toch blijken of Genk volhardt in de boosheid of toch net wat realistischer is geworden. Want de supporters hebben een duidelijk signaal gegeven: ongeveer 4.000 abonnees zijn gewoon niet komen opdagen tegen Eupen.

  Charleroi was in elk onderdeel beter dan Anderlecht

  De 1-3-nederlaag tegen Charleroi is een mokerslag voor Anderlecht. Een zeer onaangename verrassing voor Hein Vanhaezebrouck. Dan is de vraag wat de werkelijke waarde is van Anderlecht op dit moment. Is dat die van in de Champions League op bezoek bij Celtic, waar Anderlecht toch lof heeft gekregen, of die van gisteren?

  En natuurlijk, vond ik, waren die veel te lichtzinnig toegekende penalty en de rode kaart voor Deschacht cruciale fasen in de wedstrijd. Maar de realiteit was dat Charleroi in elk onderdeel van het voetbalspel duidelijk beter was dan Anderlecht in de organisatie.

  Defensief was Anderlecht eigenlijk stuntelig, maar ook in de opbouw en technisch aan de bal. Vanhaezebrouck zei het zelf: Anderlecht was los zand - vreemd genoeg - en hing niet aan elkaar. Geen herkenbare patronen, toch kenmerkend voor de ploegen van Hein Vanhaezebrouck.

  De spelers bleven maar lopen met de bal en dan is het voor een heel goed elftal, zoals Charleroi, simpel om niet alleen te controleren, maar ook nog eens heel veel kansen te creëren. Ze hadden er uiteindelijk zelfs een stuk of zes kunnen maken bij wijze van spreken.

  Drie keer verloren in eigen huis in negen competitiewedstrijden. Tien punten achterop op Club Brugge en een wanprestatie in een rechtstreekse confrontatie met de nummer twee. Dat is toch een groot probleem voor Anderlecht.

  Club Brugge ruikt bloed tegen een zoekend Anderlecht

  Of we na de topper van zondag tussen Club Brugge en Anderlecht de kampioen zullen kennen? Zo snel gaat het allemaal niet, maar voorlopig spreekt wel alles in het voordeel van Club Brugge. Als je kijkt hoe sterk Club was voor de rust tegen een weliswaar zwak Lokeren, maar toch...

  Club heeft ook al bijna twee jaar thuis niet meer verloren, is een ploeg die ingespeeld is, die overloopt van het vertrouwen, die weet als het moeilijk gaat, dat het toch nog goed komt. En een ploeg die bloed ruikt natuurlijk tegen een Anderlecht-elftal dat nog zoekende is, een onvolledige kern heeft door blessures en schorsingen.

  Dan denk ik dat Vanhaezebrouck gelijk heeft als hij al tevreden zal zijn dat Anderlecht een punt pakt in Brugge. En paars-wit zal ook tevreden zijn als het bij de winterstop nog altijd "maar" op tien punten van Club Brugge zal staan.

  Peter Vandenbempt