• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Stuivenberg: "Ik ben de kapitein en die blijft op het schip"

  Stuivenberg leidde vanochtend gewoon de training bij Genk.

  Racing Genk kwam gisteren niet verder dan een 1-1-gelijkspel tegen rode lantaarn Eupen. De ploeg zit al een heel seizoen in het sukkelstraatje, maar trainer Albert Stuivenberg weigert de moed te laten zakken. "Ik denk niet dat er een probleem is tussen mij en de spelers. We moeten samen het tij proberen te keren."

  "Als individuen hun niveau niet halen, wordt het als groep moeilijk"

  Peter Vandenbempt sprak gisteren met Albert Stuivenberg na opnieuw een teleurstellende prestatie van Racing Genk. "Zeker onze eerste helft was erg zwak. We begonnen nog goed met agressieve druk vooruit, maar gaven de bal veel te makkelijk weer weg. Ook in onze eigen opbouw verloren we de bal te veel. Zo kom je niet tot voetballen."

  "Dan zie je dat spelers het willen forceren en uit positie gaan lopen. We verplaatsten het spel te weinig en hielden de bal aan een kant. We maakten het voor onszelf moeilijk en voor de tegenstander makkelijk. Als je na zo'n moeizame eerste helft een 1-0-voorsprong hebt, moet je heel blij zijn. Maar we zitten ook in de fase dat we dan zo'n goal cadeau geven net voor de rust."

  "Die teleurstelling moesten we tijdens de pauze verwerken, maar uiteindelijk begonnen we toch met de juiste bedoeling aan de tweede helft. We gaven niets meer weg en creëerden een aantal goeie kansen, maar tussendoor waren er toch nog heel veel momenten waarop je dacht: "dit kan beter"."

  Is het een collectief of een individueel probleem? "Als individuen hun niveau niet halen, wordt het moeilijk om als groep te presteren. Dat is zeker op dit moment zo want we missen veel spelers. Het is van belang dat de spelers toch een minimum aan niveau halen, maar het is op dit moment niet goed genoeg."

  "Wij hebben geen spelers met leiderschapskwaliteiten"

  Is er een gebrek aan vertrouwen? Want spelers als Pozuelo en Malinovski bleven toch onder hun niveau? "Vertrouwen is heel belangrijk, dat mogen we niet onderschatten. De druk op de spelers neemt toe omdat het niet lekker loopt, het publiek mort, dat doet iets met je. We zijn allemaal maar mensen. Het enige wat wij kunnen doen is de spelers stimuleren en zorgen dat hun vertrouwen terugkomt."

  Zijn er spelers die tijdens de rust op tafel kunnen slaan? "Nee, wij hebben geen spelers met leiderschapskwaliteiten. In moeilijke momenten is het nochtans van groot belang dat er eens iemand met zijn vuist op tafel slaat en dat er geluisterd wordt en dat het geaccepteerd wordt. Deze jonge groep heeft dat niet, maar je kan dat niet zomaar installeren. Een speler heeft dat of niet."

  Er bleven gisteren ook heel wat plaatsen leeg in het stadion, zo'n 4.000 abonnementshouders kwamen niet opdagen. "Dat is heel teleurstellend. Ik begrijp dat de mensen teleurgesteld zijn, maar we kunnen dit alleen maar te boven komen met de steun van het publiek. Hopelijk zijn ze er woensdag weer."

  "Ik denk niet dat er een probleem is tussen mij en de spelers"

  Ziet Stuivenberg het zelf eigenlijk nog zitten om deze ploeg uit het dal te krijgen? "We wisten dat we in moeilijk vaarwater konden terechtkomen, maar het is te makkelijk om dan van het schip af te springen. Ik ben de kapitein en die blijft op het schip. We zullen er samen alles aan moeten doen om het tij te keren."

  "En het is duidelijk dat het snel moet gebeuren. Woensdag volgt de volgende wedstrijd tegen Waasland-Beveren, een goeie tegenstander. Een positief resultaat is alles. Ik geloof er nog in."

  De druk op Stuivenberg neemt wel opnieuw toe na de 1 op 9. "Dat is logisch, dat hoort erbij. We zijn samen verantwoordelijk, maar ik ben de trainer. Ik heb geen invloed op wat de buitenwereld denkt en doet."

  "Ik denk niet dat er een probleem is tussen mij en de spelers. Ik communiceer altijd heel eerlijk en open, ook met de spelers. Zij mogen mij zeggen wat ze willen en dat ze hebben me nog nooit gezegd dat onze relatie niet meer goed zit dus ik ga ervan uit dat er geen probleem is."