• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ze zouden beter zwijgen en beschaamd het hoofd afwenden"

  Peter Vandenbempt in Terzake.

  Peter Vandenbempt heeft donderdagavond in Terzake brandhout gemaakt van Belgische politici die misbaar maken over de mislukte EK-organisatie en de problematiek rond het Eurostadion. "Wie nu spreekt, twittert of mailt, heeft in min of meerdere mate boter op het hoofd", zegt de voetbalcommentator van Sporza.

  "Derdewereldland op vlak van voetbalinfrastructuur"

  "Overal in de wereld zie je nieuwe voetbalstadions verrijzen. België is, op een paar uitzonderingen na, een derdewereldland op het vlak van infrastructuur", opende Vandenbempt in de studio van het Canvas-actua-programma.

  "Als ik zie wat de erfenis is van EURO 2000 voor Nederland en je vergelijkt dat met wat België nu heeft, dan is dat een catastrofe. We hebben een paar stadions opgesmukt, maar die zijn intussen, zoals het stadion van Club Brugge, al lang achterhaald en verouderd."

  "Het Eurostadion en het Europese kamioenschap van 2020 hadden een hefboom geweest kunnen zijn om op andere plaatsen in dit land een nieuwe infrastructuur te bouwen."

  "Premier Michel had proactief kunnen reageren"

  "Er is een groot politiek spel gespeeld. Het was blijkbaar te moeilijk voor de verschillende verantwoordelijken, zonder verantwoordelijkheidszin, om over de gemeenschapsgrenzen heen een compromis te vinden. Uiteindelijk is het stadion dus zeker ook gekelderd door politiek gekrakeel."

  "Ik hoor nu dat premier Michel fors uithaalt en meteen naar anderen begint te wijzen. Maar hij was vier jaar geleden zelf aanwezig bij de presentatie van het Eurostadion."

  "Als hij vindt dat andere regeringen nagelaten hebben om met dit dossier op zijn overleg te komen, dan zou je kunnen zeggen: als premier die over het imago van dit land moet waken, had hij proactief kunnen reageren en zelf initiatief kunnen nemen."

  "Dus al die mensen die je nu hoort spreken, twitteren of mailen, hebben allemaal, in min of meerdere mate, boter op het hoofd. Ze zouden beter zwijgen en beschaamd het hoofd afwenden."

  "Ik had de mensen van de KBVB een zakdoek willen geven"

  De KBVB nam met verslagenheid kennis van de beslissing van de UEFA om tijdens het EK van 2020 geen enkele wedstrijd in ons land te laten spelen.

  Vandenbempt: "Ik had ze graag een zakdoek aangereikt, zoals voorzitter Linard en CEO De Brabander daar donderdagavond zaten op hun persconferentie. Ze zeggen dat ze er werkelijk alles aan gedaan hebben om dit dossier te steunen en dat het erg is voor de supporters. Wel, dat is niet de waarheid."

  "De laatste maanden wel. Maar in casu KBVB-vicevoorzitter Bart Verhaeghe heeft altijd duidelijk stelling genomen tégen het Eurostadion. Hij vond niet dat Brussel zo'n stadion nodig had en dat de nationale ploeg in België moest rondreizen. Daarmee kantte Verhaeghe zich als vicevoorzitter de facto tegen de kandidatuur van België als organisator voor het EK 2020."

  "Toen de vorige voorzitter François De Keersmaecker in het voorjaar dan toch een keer zijn nek uitstak en zei: "De KBVB wil een nieuw stadion voor de Rode Duivels, wij steunen dit dossier", is hem dat op een paar boze telefoons van Bart Verhaeghe komen te staan én is hij na een coup weggestemd door de Pro League."

  "De nieuwe voorzitter Gérard Linard heeft bij zijn aanstelling in een onbewaakt moment gezegd dat de Rode Duivels eventueel in Rijsel kunnen gaan spelen. Een paar maanden later heeft hij nog gezegd dat het Eurostadion hem niet echt interesseerde."

  "De laatste paar weken spreekt Linard anders. Dat is waar, maar dat is 2/3 jaar te laat. Ik laat me vertellen dat de UEFA zich afvroeg of de KBVB als katalysator van zo'n groot project het EK eigenlijk wel naar Brussel wilde halen."

  "Ik zal het pas geloven als er ik zelf inzit"

  Komt dat Eurostadion er nu eigenlijk nog, wilde presentatrice Kathleen Cools van Peter Vandenbempt weten.

  "Ik zal het pas geloven als ik er zelf kan inzitten. We zullen zien wat de Vlaamse overheid eind januari beslist met de omgevingsvergunning."

  "Als er groen licht komt, kan de bouw van het stadion er nog komen, maar ik heb de indruk dat er door de enorme druk die er altijd geweest is - dat we allemaal dachten: het kan toch niet dat dat stadion er niet komt en dat België niet deelneemt aan de EK-organisatie? - dat die druk voor het kabinet van minister Joke Schauvliege weggevallen is."

  "Zij zullen niet meer de onmiddellijke aanleiding zijn dat België het EK niet krijgt, want die beslissing heeft de UEFA al genomen. Wat dat betreft, denk ik dat dit een negatieve ontwikkeling is voor het Eurostadion."

  "Geen oude barakken opkalefateren"

  "Maar de KBVB heeft nu ook al weer gezegd dat dit ze dit dossier zullen blijven steunen en als het Eurostadion er in deze vorm niet komt dat ze dan op zoek gaan naar iets anders."

  "Tegelijkertijd hoor ik mensen (onder meer minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, red) beweren dat we dringend maar weer moeten gaan praten over de renovatie van het Koning Boudewijnstadion. Dat vind ik echt ongelofelijk. Dat stadion staat zo ver van wat een modern stadion is dat je van een volledige nieuwbouw moet spreken. Het opkalefateren van oude barakken, dat hebben we in 2000 al eens gedaan. Dat is een slecht idee."

  Peter Vandenbempt in Terzake: