• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  “Beste jaar uit de historie en toch gemor, dat kan enkel bij Real"

  De spelers van Real Madrid verbijten de ontgoocheling.

  Cristiano Ronaldo kreeg gisteren voor de 5e keer de Ballon d'Or en zijn club Real Madrid kan volgende week met het WK voor Clubs haar vijfde prijs van het jaar winnen. Toch lopen ze in de Spaanse hoofdstad gespannen rond. Stef Wijnants volgde de Spaanse pers en legt uit.

  Beschamende 0-0 in Bilbao

  Eigenlijk heeft Real Madrid sinds het begin van de Spaanse competitie nooit het niveau van vorig seizoen gehaald. In augustus voetbalde de Koninklijke in de Spaanse en Europese Supercup nochtans weergaloos en leek een nieuw succesvol seizoen ingezet. De voorbije 14 speeldagen hebben anders bewezen.

  FC Barcelona zorgde in La Liga al snel voor een stevige voorsprong, maar na twee gelijke spelen kon Real de kloof vorig weekend toch tot 6 punten terugbrengen. Met de Clasico net voor Kerstmis op het menu kon de 12-voudige Europese kampioen zichzelf opnieuw in de titelrace spelen.

  De 0-0 van afgelopen zaterdag in Bilbao heeft evenwel kwaad bloed gezet in Madrid. 0-0 is haast een vernederende uitslag voor een ploeg die tot september in de 73 voorgaande matchen altijd scoorde, 17 maanden aan een stuk, elke match opnieuw.

  Maar sinds september heeft Real nu al drie keer geen doelpunt kunnen maken en dus zijn er Spaanse sportbladzijden te weinig om het "verval" van de landskampioen aan te tonen.

  Ronaldo is amechtig op zoek naar goals in La Liga

  Uiteraard kom je dan meteen uit bij Cristiano Ronaldo en Karim Benzema terecht. Allebei hebben ze dit seizoen in La Liga nog maar 2 keer gescoord, 2 keer!

  “Mijn ploeg doet het zeker niet slecht, maar ja, we moeten meer scoren. Laten we kalm blijven want het is een kwestie van tijd”, klonk coach Zinedine Zidane deze week hoopvol.

  Vreemd is dat Ronaldo in de Champions League alweer een record aan zijn oneindige lijst heeft toegevoegd – hij is de eerste speler die in alle groepswedstrijden heeft gescoord – maar dat hij in La Liga haast gefrustreerd rondloopt en amechtig op zoek is naar goals.

  Ook Luka Modric, Marcelo, Toni Kroos of de koppende Sergio Ramos weten nauwelijks nog de weg naar het doel te vinden.

  Pandoering in Londen laat nog altijd zijn sporen na

  Zidane ziet voorlopig dus geen problemen, maar de altijd massaal aanwezige pers bericht al de hele week uitvoerig over de interne spanningen.

  Lucas Vazquez, vorig seizoen één van de gewaardeerde invallers, liet in Bilbao zijn afkeuring blijken toen hij niet mocht opdraven, Sergio Ramos counterde in een interview dat hij en Ronaldo wel op goede voet leven en voorzitter Florentino Perez moest alle zeilen bijzetten om Zidane uit de wind te zetten.

  “Zidane is één van de iconen van onze club. Wat hij gepresteerd heeft, is historisch te noemen. Hij staat niet onder druk“, aldus Perez. Dat Real in Bilbao ruzie had met de bal, vergat de voorzitter fijntjes te vermelden.

  De gewonnen CL-match woensdag tegen Dortmund heeft de twijfels ook niet weg genomen. De aftocht in Londen na de pandoering van Tottenham laat nog altijd zijn sporen na.

  Witte zakdoeken in Madrid zaterdag?

  Neen, een vreugdevolle week was het niet in het witte huishouden. Het begon met een record, een kwalijk record weliswaar. Sergio Ramos kreeg in Bilbao voor de 19de keer een rode kaart in La Liga, zijn 24ste in alle competities.

  Niemand heeft ooit slechter gedaan. Ramos heeft meer rode kaarten verzameld dan prijzen. Nochtans staat zijn trofeeënkast bomvol na 12 jaar Real Madrid.

  Dat Ronaldo nog maar eens door zijn collega’s tot beste voetballer van de wereld is verkozen, werd zelfs naar de achtergrond verdreven. Het gekissebis bij Real leverde spectaculairder nieuws op.

  Zaterdag speelt Real een “subtopper” tegen Sevilla, de ex-ploeg van Ramos. Het moet dat zonder de geschorsten Ramos, Carvajal en Casemiro doen. Varane is twijfelachtig en Bale is nog niet fit bevonden.

  Zidane mag dan bij de voorzitter wel op onvoorwaardelijke steun rekenen, de socio’s zullen ongetwijfeld de witte zakdoeken in aanslag hebben bij nieuw puntenverlies. In Madrid moet een historisch jaar altijd snel verbeterd worden.

  Stef Wijnants