• home
 • video
 • pas verschenen

  Brussel mag geen matchen organiseren voor het EK 2020

  Het Eurostadion raakt niet op tijd klaar.

  0 / 0

  Het Eurostadion raakt niet op tijd klaar.

  Door het gekibbel rond het Eurostadion is Brussel geen speelstad voor het EK 2020. De vier wedstrijden (drie groepsmatchen en één 1/16e finale) die oorspronkelijk in België gespeeld moesten worden, vinden nu plaats in Wembley in Londen. "Het risico was te groot om te wachten", klinkt het bij de UEFA. Brussel hoopte ook op de openingsmatch, maar die wordt nu in Rome gespeeld.

  Het EK 2020 in een notendop:

  • Voor de 60e verjaardag van de Europese voetbalbond UEFA wordt het EK 2020 over heel Europa gespeeld.
  • Oorspronkelijk werden 13 gaststeden aangewezen. Brussel was als Europese hoofdstad kandidaat nummer 1 voor de openingsmatch. 
  • Door de saga rond het Eurostadion verliest Brussel nu niet alleen de openingsmatch, maar ook de andere wedstrijden, waaronder een 1/16e finale.
  • Wembley neemt de wedstrijden van Brussel over. Het stadion in Londen is dus het decor van zeven wedstrijden.
  • Rome krijgt de openingsmatch. 
  • Er zijn uiteindelijk twaalf speelsteden in 2020: Rome, Bakoe, Sint-Petersburg, Kopenhagen, Amsterdam, Boekarest, Londen, Glasgow, Bilbao, Dublin, München en Boedapest.

  UEFA: "Brussel kan ons nog altijd niet de nodige documenten voorleggen"

  "Door het falen van het Eurostadion-dossier voldoet Brussel niet aan de voorwaarden die de UEFA heeft opgelegd", zegt voorzitter Aleksander Ceferin.

  "De vier matchen die in Brussel gepland stonden, zijn verplaatst naar Wembley. Zo gaan er nu zeven wedstrijden door in Londen, aangezien daar ook al de halve finales en de finale gepland waren. De openingswedstrijd van het EK vindt plaats in Rome."

  België had nog enkele weken uitstel gevraagd, omdat het pas zekerheid heeft over een omgevingsvergunning eind januari. "Het risico was te groot om te wachten", zei Ceferin. "We hebben lang gediscussieerd, maar tot vandaag weten we niet of Brussel het stadion kan bouwen."

  "Ze kunnen ons nog altijd niet de nodige documenten voorleggen. Ze hadden tijd tot vandaag, maar we kregen een brief dat ze uitstel vroegen tot 31 januari. Brussel heeft een probleem om het stadion op tijd af te krijgen, maar wij hebben een nog groter probleem als het er uiteindelijk niet komt."

  Vandenbempt: "Brussel blijft verweesd achter"

  Peter Vandenbempt reageerde kort na de bekendmaking van het nieuws. "Dat het EK in 2020 niet plaatsvindt in de Europese hoofdstad is een zware klap voor het Belgische voetbal, de Belgische voetbalbond en de Belgische politiek."

  "Het is zware imagoschade voor ons land, dat er niet in geslaagd is om na jaren van gekibbel tijdig klaar te zijn met het dossier en om vertrouwen te winnen bij UEFA."

  "Er werd nog gerekend op uitstel van UEFA, maar blijkbaar was het geduld op. De vier matchen worden toegewezen aan Wembley en Brussel blijft verweesd achter. Dat betekent ook dat de Rode Duivels twee thuiswedstrijden mislopen op het EK."

  Tweet: