• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bolshakova: "Russen die toch naar de Spelen gaan, zullen scheef bekeken worden"

  Bolshakova: "Russen zullen nu altijd als bedriegers bekeken worden."

  Svetlana Bolshakova volgt de ontmaskering van de Russische sport met pijn in het hart. "Maar wie valsgespeeld heeft, moet gestraft worden", heeft ze weinig begrip voor de Russische ontkenning.

  Hink-stap-springster Svetlana Bolshakova won medailles voor België, maar genoot het grootste deel van haar opvoeding en opleiding in Rusland. Hoe kijkt zij naar het bedrog van de Russen, dat leidde tot de uitsluiting van de Winterspelen?

  "Wie valsgespeeld heeft, moet gestraft worden. Alles is nu zwart op wit bewezen, dan moet je toegeven en niet blijven ontkennen", vindt Bolshakova. "Ik vind het bullshit dat ze nu nog altijd zeggen dat ze het niet gedaan hebben."

  "Anderzijds, Rusland mag nu nog zoveel zijn best doen, het zal nooit genoeg zijn. Ze zullen altijd als bedriegers bekeken worden. Het zit nu in de mens ingebakken: Rusland en doping, dat gaat samen. Terwijl er ook nog andere landen zijn met deze problematiek."

  "Onder neutrale vlag deelnemen is een beetje een vernedering"

  Russische atleten die kunnen bewijzen zuiver op de graat te zijn, mogen toch naar de Winterspelen. Maar deze regeling heeft volgens Bolshakova ook nadelen.

  "Je moet daar onder neutrale vlag deelnemen. Als je dan een medaille wint, mag je niet met de vlag van je land een rondje lopen. Je pakt die atleten, die daar 4 jaar voor gewerkt hebben, een vreugdemoment af. Dat is een beetje een vernedering."

  "Het zou ook kunnen dat die atleten scheef bekeken worden, niet allen op de Spelen zelf, maar zeker ook in Rusland."

  "Russische atleten worden al jaren scheef bekeken in het buitenland. Dat heb ik ook meegemaakt toen ik hier voor het eerst kwam. Maar je moet jezelf daar boven zetten."

  "Trots voor het land wordt met de moedermelk meegegeven"

  Hoe is het zo ver kunnen komen dat de Russen zo'n systeem op poten hebben gezet? "Sport is een deel van het leven in Rusland. Medailles zorgen voor prestige. Er wordt ook veel in sport geïnvesteerd."

  Russen zijn ook bijzonder patriottistisch. "Die trots voor het land wordt met de moedermelk meegegeven in Rusland. Ik ben zelf ook trots dat ik uit Rusland kom. Ik blijf in hart en ziel een Russische. Het is mijn moederland, België is mijn thuisland."