• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet, D'hoore en Lambrecht krijgen nieuw exemplaar van Kristallen Fiets

  Greg Van Avermaet was er, Jolien D'hoore is op stage in Australië.

  0 / 0

  Greg Van Avermaet was er, Jolien D'hoore is op stage in Australië.

  Het Gala van de Kristallen Fiets heeft hetzelfde eliteduo opgeleverd als vorig jaar: Greg Van Avermaet wint een 4e keer op een rij, Jolien D'hoore heeft nu de 2 uitgereikte vrouwelijke trofeeën. Ook de beste jongere is dezelfde als 2016: Bjorg Lambrecht. Patrick Lefevere werd gelauwerd als ploegleider. Julien Vermote was de beste helper.

  Van Avermaet en D'hoore

  De uitverkiezing van Greg Van Avermaet volgt de logica van de Flandrien van vorige maand. De Belg van BMC reed een geweldig voorjaar met zeges in de Omloop, de E3, Gent-Wevelgem en Roubaix. Dankzij zijn regelmaat een heel jaar lang sloot hij 2017 ook af als nummer 1 van de wereld.

  Zijn eerste reactie in het Casino van Knokke was wel grappig: "Ik zag Phil (Gilbert, red) niet zitten in de zaal, dus was ik vrij zeker dat ik zou winnen. De trofeeënkast die ik liet maken begint nu al aardig aan te dikken. Mijn Flandriens staan er ook in, de UCI WorldTour-trofee, mijn kassei en het goud van Rio."

  Zijn doelen voor 2018 kent hij al: "Ik wil er weer staan van de Omloop tot de Gold Race. Welke koersen je dan wint, maakt niet echt uit. De Ronde van Vlaanderen is elk jaar een doel, maar ik won nog nooit. Die koers ligt me eigenlijk het best, maar details bepalen de uitkomst."

  Jolien D'hoore moest op de Flandrien nog wereldkampioene cross Sanne Cant laten voorgaan, tot grote verrassing van de veldrijdster. De renster van Wiggle High5 won 11 keer op de weg, waaronder een derde keer het BK, een etappe in de Giro, de Vuelta Challenge en WorldTour-koersen in China, Groot-Brittannië en Noorwegen. Op de piste pakte ze de wereldtitel ploegkoers.

  D'hoore zit momenteel in Australië voor haar eerste stage met haar nieuwe ploeg Orica-Scott, maar reageerde in een filmpje: "Dit had ik niet verwacht. Ik ben heel blij. Persoonlijk vind ik dit de mooiste prijs die je kan winnen. Ik wil er iedereen voor bedanken."

  Lambrecht en Lefevere en "Vermoteur"

  Bjorg Lambrecht (20) wordt volgend jaar prof bij Lotto-Soudal. Als Lotto-belofte won de klimgeit dit jaar Luik-Bastenaken-Luik. In de Ronde van de Toekomst eindigde hij tweede, op het WK was hij de enige Belg die zich liet opmerken.

  Patrick Lefevere tot slot krijgt een 5e keer de trofee voor beste ploegleider, na 2000, 2004, 2006 en 2013. Quick-Step Floors staat 2e op de wereldranking dankzij 56 zeges en moet enkel het Team Sky van Tour- en Vuelta-winnaar Chris Froome voorlaten.

  Tot slot was er ook nog de Kristallen Zweetdruppel voor de beste helper. En die kwam ook uit Lefeveres team met Vermote, die in het voorjaar, de Tour en op het WK honderden kilometers op kop reed. Volgend jaar rijdt "Vermoteur" voor eigen rekening voor Dimension Data.

  Laureaten Kristallen Fiets:

  • Mannen: Greg Van Avermaet
  • Vrouwen: Jolien D'hoore
  • Jongere: Bjorg Lambrecht
  • Ploegleider: Patrick Lefevere
  • Zweetdruppel (beste helper): Julien Vermote

  Tweets over de Kristallen Fiets: