• home
 • video
 • pas verschenen

  Snelders: "Misschien was er meer mogelijk met Vanhaezebrouck sneller aan het roer"

  De Europese campagne van Anderlecht zit erop. "Ze hebben het thuis tegen Celtic volledig uit handen gegeven", zegt analist Eddy Snelders. "Die 0-3 was de doorslaggevende uitslag van de hele campagne."

  "Meest ontgoochelende was de thuiswedstrijd tegen Celtic"

  "Als je de balans opmaakt van Anderlecht, kan je alleen maar vaststellen dat ze niet gestunt hebben" steekt analist Eddy Snelders van wal. "Het leek een dramatische balans te worden. Op het einde hebben ze het nog een beetje rechtgezet met die overwinning in Schotland, maar uiteindelijk zijn er geen onverwachte uitspattingen geweest in positieve zin."

  "Bayern München en PSG zijn ploegen die te hoog gegrepen waren en daar hebben ze dan ook geen verrassende uitslag tegen kunnen neerzetten. Al lag er vooral in de thuiswedstrijd tegen Bayern wel onverwacht puntengewin in het verschiet. Dat is spijtig genoeg niet gelukt."

  "Maar het meest ontgoochelende was de thuiswedstrijd tegen Celtic. We wisten allemaal dat het tegen Celtic zou moeten gebeuren om de 3e plaats te pakken. Ze hebben thuis tegen Celtic gespeeld op een heel slecht moment, in volle crisis, zonder vaste trainer. Dat heeft zich toch getoond in de uitslag."

  "Dan heb je dat in Schotland willen rechtzetten, wat bijna onmogelijk was. Maar ze hebben opnieuw getoond dat ze op de goede weg zijn, dat ze ook positief kunnen voetballen. Daardoor is het spijtig dat vooral die uitslag thuis de doorslag heeft gegeven."

  "Gelukkig is er nu nog een overwinning geweest waardoor je uit die campagne kan stappen met puntengewin. Maar als je op de slechte momenten niet in vorm bent, mis je een kans die je achteraf niet meer kan goedmaken."

  "In de competitie zijn er nog veel mogelijkheden voor Anderlecht"

  Was het voetbal dat Anderlecht bracht goed genoeg? "In het begin zeker niet. Trouwens, dat was ook in de competitie zo. Er zijn heel veel problemen geweest in het begin om dat elftal weer op de rails te zetten. Het was op dat moment zo slecht dat je zelfs niet meer kon winnen van een ploeg als Celtic."

  "Ik vind dat er op het einde nog wat gerecupereerd is. Die goede helften, daaruit bleek dat Anderlecht opnieuw hoopvol mag zijn. Tegen PSG is er goed gespeeld, tegen Bayern thuis ook bij momenten. Nu in Glasgow is er ook goed gespeeld."

  "Goed, er zijn altijd links en rechts puntjes die je moet updaten, maar dit wijst erop dat er in de toekomst opnieuw mogelijkheden zijn. Gezien de situatie in de competitie moet je dit zeker meenemen met het idee dat er in de competitie nog veel mogelijkheden zijn voor Anderlecht."

  "Niet ondenkbaar dat er andere mogelijkheden waren met Vanhaezebrouck"

  Dan is de voor de hand liggende vraag: wat als Hein Vanhaezebrouck vroeger naar Anderlecht was gekomen? "Het zijn per slot van rekening dezelfde spelers, die anders gepositioneerd worden, die meer vertrouwen krijgen. De nadruk wordt meer op het voetbal gelegd. Het is niet ondenkbaar dat, moest Vanhaezebrouck vroeger aan het roer hebben komen te staan, er andere mogelijkheden waren."

  "Misschien had je dan thuis tegen Celtic wel anders gespeeld, wel punten gehaald. Dan waren de spelers misschien sneller in vorm geweest, waardoor de gemiste kansen thuis tegen Bayern München toch doelpunten waren geweest, waardoor je daar eventueel kon stunten en een puntje kon halen."

  "Dat waren details die de doorslag gaven en die maken dat je nu na nieuwjaar niet meer Europees speelt en anders wel. Mits Hein daar sneller in actie had kunnen treden, waren er wel meer mogelijkheden geweest, ja."

  Geen enkele Belgische ploeg overwintert: "Pijnlijk, zeker op langere termijn"

  De slotconclusie na de groepsfases van Champions en Europa League is dat geen enkele Belgische ploeg overwintert. "Dat is pijnlijk, zeker op langere termijn. Dat kan over een paar jaar nefaste gevolgen hebben. Dan moeten we meer en meer kwalificatiewedstrijden spelen."

  "Alleen hopen we dat het een eenmalig gebeuren is. In de voorbije jaren hebben we altijd een of meerdere ploegen gehad die Europees konden doorstoten. Laat ons hopen dat dat volgend jaar opnieuw het geval is", besluit Snelders.