• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Rusland niet welkom op Winterspelen, individuele Russische atleten wel

  Thomas Bach is niet mals voor Rusland: "Ongeziene manipulatie."

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Thomas Bach is niet mals voor Rusland: "Ongeziene manipulatie."

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weert Rusland van de nakende Winterspelen. Individuele Russische atleten mogen wel deelnemen, maar dan onder olympische vlag. Daarnaast heeft het IOC de Russische vicepremier Vitali Moetko, ook voorzitter van het organisatiecomité voor het WK voetbal, voor het leven van de Spelen gebannen.

  Alleen "schone" Russen naar Spelen

  De deelname van Rusland aan de Winterspelen was na de schandalen van de voorbije jaren erg twijfelachtig. Op de Zomerspelen in Rio werden de Russen uit het atletiek geweerd, maar sindsdien kwamen steeds meer verhalen over grootschalige Russische dopingmanipulatie aan het licht.

  Het rapport-McLaren was vernietigend voor Rusland en legde een door de staat georganiseerd dan wel gedoogd systeem bloot. Maar de Russen zelf bleven elke betrokkenheid ontkennen en wezen naar klokkenluider Rodsjenkov met een beschuldigende vinger.

  Het IOC voerde de voorbije maanden zelf een onderzoek en dat bevestigde de bevindingen van McLaren: "systematisch manipulatie van de dopingregels in Rusland en het ontwijken van zijn administratieve, wettelijke en contractuele verantwoordelijkheid".

  De enige logische conclusie is dan ook dat Rusland als land niet welkom is in Pyeongchang. Sterker nog, het Olympisch Comité van Rusland wordt meteen geschorst. De Russen worden bovendien verplicht de kosten van het IOC-onderzoek op te hoesten.

  Als klap op de vuurpijl wordt Vitali Moetko voor het leven geweerd van de Spelen. Moetko was minister van Sport en is tegenwoordig vicepremier. Hij is ook voorzitter van de Russische voetbalbond én van het organisatiecomité van het WK voetbal.

  Individuele atleten die kunnen aantonen dat ze een vlekkeloze dopingreputatie hebben, mogen wel deelnemen aan de Winterspelen, maar dan onder de neutrale, olympische vlag. Een onafhankelijk panel zal per atleet afwegen of hij of zij aan de voorwaarden voldoet.

  Video player inladen ...

  IOC-voorzitter: "Streep trekken onder zwarte bladzijde"

  IOC-voorzitter Thomas Bach blies in het verleden warm en koud over Rusland, maar is nu erg streng. "Dit was een ongeziene aanval op de integriteit van de Olympische Spelen en de sport. Onze sancties zijn proportioneel, zonder dat we de cleane atleten uit het oog verliezen. Hiermee kunnen we een streep trekken onder een zwarte bladzijde. Hopelijk kunnen we nu samen met het WADA ook toewerken naar een meer effectief antidopingsysteem."

  Bach voegde er ook een persoonlijke opmerking aan toe: "Als een voormalig sporter leef ik mee met alle cleane sporters die het slachtoffer zijn geworden van dit misbruik. We zullen kijken hoe we hen compenseren voor de gloriemomenten die ze hebben gemist."

  Rusland wil naar het TAS stappen, Russische tv zendt Spelen niet uit

  In Rusland regent het verontwaardigde reacties. De voorzitter van de Russische curlingfederatie noemt de straf "onprofessioneel", zijn collega bij de bobsleebond is "in shock" en de voorzitter van de kunstschaatsfederatie vindt het "een belediging". De Russische tv liet al meteen weten dat het de Winterspelen niet zal uitzenden.

  Toch verwacht IOC-voorzitter Bach niet dat de Russen de Spelen helemaal zullen boycotten, aangezien de cleane sporters gespaard worden in de huidige regeling.

  Rusland kan overigens nog naar het Internationale Sporttribunaal TAS trekken om de sanctie te laten opschorten, iets wat door de voorzitter van het Russisch Olympisch Comité al is aangekondigd. Als dat op niets uitdraait, is ook het Zwitserse hooggerechtshof een optie, maar dan moeten er wettelijke procedures geschonden zijn.

  Muyters: "Sterk signaal"

  Vlaams minister van Sport Philippe Muyters reageert opgetogen. "Dit is een sterk signaal van het IOC. Ik was had hier zelf ook voor gepleit op recente congres van het WADA, maar toch was ik er niet gerust op. Ik ben blij dat het rapport-Schmid bevestigt wat in het rapport van het WADA (McLaren) staat."

  "Rusland heeft al enorme vooruitgang gemaakt, onder meer met een nieuwe directie van het Russisch Antidopingagentschap. Maar er zijn nog altijd stalen uit het lab in Moskou die niet vrijgegeven worden en er zijn nog altijd plaatsen waar internationale controleurs niet welkom zijn."

  Met de afstraffing van Vitali Moetko, de voorzitter van de Russische voetbalbond en van het WK-organisatiecomité, komt nu ook het WK voetbal in het vizier. "Ik denk dat de FIFA zeer snel moet kijken naar extra maatregelen", zegt Muyters. "Want ik vrees dat het nu niet meer mogelijk is dat een ander land inspringt voor Rusland."