• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bondsparket wil Sa Pinto 6 weken schorsen: "Maar ik ben het slachtoffer"

  Sa Pinto bij zijn aankomst aan de KBVB.

  Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft 6 weken schorsing en een boete gevorderd tegen Ricardo Sa Pinto. De Standard-coach werd tijdens het bekerduel tegen Anderlecht naar de tribunes verwezen en hangt een flinke straf boven het hoofd.

  De licht ontvlambare Portugees haalde de voorbije weken meermaals het nieuws door zijn gedrag aan de zijlijn en voor de camera. Tijdens het bekerduel in Anderlecht (0-1) werd hij naar de tribunes verwezen.

  Een kwartier voor tijd en bij een 0-1-voorsprong lag Sa Pinto plots theatraal neer op het veld. Hij kreeg een beker uit de tribunes naar zijn hoofd geslingerd. "De schwalbe van het jaar", omschreef Anderlecht-coach Hein Vanhaezebrouck het gedrag van Sa Pinto.

  De Portugees ging dan in de clinch met scheidsrechter Luc Wouters, die de houding van Sa Pinto in zijn verslag omschreef als "onaanvaardbaar, agressief en vijandig ten aanzien van de scheidsrechter".

  Wouters had de Standard-coach voordien al 2 verwittigingen gegeven. Na de match keerde hij, ondanks zijn tribuneverwijzing, opnieuw naar de dug-out om de bekerzege met zijn spelers te vieren.

  Het Bondsparket vraagt een schorsing van 6 weken en een "strenge boete". "We willen een duidelijk voorbeeld stellen", zegt het parket.

  De Geschillencommissie spreekt zich in de namiddag uit over de straf.

  Sa Pinto: "Was geen theater, dat zit niet in mijn aard"

  "Ik deed niets verkeerd en weet niet goed wat ik hier doe", verdedigde Sa Pinto zich op de bond. "Ze hadden mij gezegd dat de match bij het minste incident gestaakt zou worden. Ik wilde aan de ref tonen wat er gebeurd was en dat hij het reglement zou volgen."

  "Het was zeker geen theater, dat zit niet in mijn aard. Ik wil altijd winnen met fair play, maar regels zijn regels." Toen Sa Pinto naar de tribune werd gestuurd, ontplofte hij. "Ik ben een emotioneel persoon en vroeg om een verklaring. Maar ik heb de scheidsrechter niet beledigd en heb ook niet geprovoceerd."

  "Ik had met de ref, de spelers en het publiek een goeie relatie. Ik ben correct geweest met iedereen. Anderlecht is de grote rivaal, dus natuurlijk zijn er veel emoties."

  "Ik ben in deze zaak het slachtoffer. Mijn goede reputatie, van een coach die met goed voetbal wil winnen, ben ik voor eeuwig kwijt. Mijn familie en de club hebben ook veel schade. Dat herstellen we nooit meer en dat verdien ik niet."

  Advocaat Sa Pinto: "Altijd rare voorstellen als het over Standard gaat"

  "Ik vind deze eis van het Bondsparket heel verrassend en zelfs een beetje belachelijk", reageert  Pierre Locht, de raadsman van Sa Pinto. "Enkele weken geleden reageerde (Antwerp-coach) Bölöni ook heel fel na zijn uitsluiting en hij kreeg slechts een boete."

  "Maar de voorstellen van het Bondsparket zijn altijd heel raar als het over Standard gaat. Ik ben dus deels verrast, maar deels ook niet. Het reglement van de bond is heel duidelijk: de match had stopgezet moeten worden. Als dat gebeurd was, was de coach nooit uitgesloten geweest."

  Foto's (Sa Pinto met advocaat Pierre Locht):