• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Leko was wel heel streng én unanimiteit over Genk-coach is weg"

  Peter Vandenbempt licht 2 duels van speeldag 17 eruit.

  De eerste heeft punten gelaten tegen de laatste (2-2 in Eupen-Club Brugge) en bij Racing Genk rommelt het weer volop na het 3-2-verlies in Mechelen. Peter Vandenbempt analyseert.

  Stadionomroeper van Eupen verdient decoratie

  Club is op de valreep aan een nederlaag ontsnapt. Eupen heeft het één helft heel erg goed gedaan. Met prima voetbal en het had kansen om meer dan 2 keer te scoren. De videoref heeft ook in grote mate het resultaat bepaald door 2 keer zeer goed zijn werk te doen. Dat is prima.

  Nog veel straffer eigenlijk is - dat heb ik gelezen in Het Nieuwsblad - dat de stadionomroeper van Eupen bij de rust aan zijn eigen supporters zei dat de beslissing van de videoref net ervoor en in het nadeel van Eupen correct was. En dat daarover niet gediscussieerd moest worden. Dat verdient toch een decoratie.

  Leko scoorde punten, maar was wel heel streng achteraf

  Club Brugge was 1 helft ongelooflijk slecht over de hele lijn, een leider en kandidaat-kampioen onwaardig. Dat was zeer vervelend voor de trainer Ivan Leko.

  Ik moet zeggen dat die gisteren punten heeft gescoord, maar tegelijkertijd moet hij toch ook een beetje opletten. Punten gescoord door snel in te grijpen, na een half uur al, door te wisselen en op een andere manier te gaan voetballen. Met actieve coaching heeft hij geprobeerd om het tij te keren. Dat is half gelukt.

  Hij scoorde ook punten door achteraf geen excuses te zoeken, in bijvoorbeeld vermoeidheid na de midweekbekermatch.

  Maar Leko was achteraf publiek wel heel streng voor zijn spelers. Die betere tweede helft en de halve remonte stemden hem toch niet milder, hoewel een offday voor een speler - dat hebben profvoetballers mij wel vaker gezegd - een keer ongewild kan gebeuren. Dat is dan maar menselijk.

  Met dat soort frontale aanvallen op je spelers moet je als coach - zeker na toch een uitstekende campagne in de competitie - toch zuinig zijn.

  Veel waaroms bij slecht Genk

  In KV Mechelen-Genk had technisch directeur De Condé gelijk door de eerste helft van Genk "schandalig" te noemen. Het was hetzelfde verhaal hier met een onvergeeflijk slechte eerste helft van Genk, helaas voor de zoveelste keer al bij de Limburgers. En dat is toch het verschil met Club Brugge op dit moment.

  En oké, excuses zijn er zeker, vind ik. Met een elftal dat door de afwezigheid van én Berge én Heynen in het hart geraakt is. Trossard en Samatta worden in het aanvallende compartiment gemist.

  Maar dat verklaart natuurlijk niet waarom er geen collectief staat, waarom spelers geen duel aangaan, waarom er weinig of niet gelopen wordt, waarom bijvoorbeeld zeer goeie voetballers als Pozuelo of Malinovski nu al een paar weken bij wijze van spreken over de bal struikelen, waarom er niemand opstaat om dit elftal in moeilijke momenten, zoals voor de rust, op sleeptouw te nemen.

  We zijn nu 17 speeldagen ver en de vaststelling is dat de ploeg maar niet op dreef geraakt. Op de rand van de vorige crisis, ongeveer anderhalve maand geleden, won Genk ineens van Anderlecht en Club Brugge en dat leek eigenlijk de definitieve start te zijn. Maar kijk, 5 matchen later heeft Genk nog 1 keer gewonnen en 5 punten gepakt op 15. Dat is in 2 woorden gezegd: heel slecht.

  Discours van Genk-bazen is opvallend verschillend

  De trainer komt blijkbaar weer onder vuur te liggen. Ook al omdat er volgens sommigen signalen zouden zijn uit de kleedkamer dat bepaalde sleutelspelers het almaar moeilijker hebben met Albert Stuivenberg. Dat werd anderhalve maand geleden ook al een paar keer opgeworpen.

  Maar het discours van zijn bazen na de match in Mechelen was wel opvallend verschillend, vond ik. Dimitri de Condé zei meteen na afloop dat alle verantwoordelijkheid vooral bij de spelers lag.

  Maar voorzitter Croonen (foto boven) zette na een nachtje slapen vooral zijn trainer in de wind. Door te zeggen dat er op weg naar huis in de auto met een paar mensen van het bestuur geëvalueerd werd en dat zo'n eerste helft natuurlijk niet helpt in de evaluatie. Van de trainer, veronderstel ik dan maar.

  Door te zeggen dat hij, en hij bedoelde dan de trainer, ons wel naar Play-off I moet brengen en dat hij dat weet. En door de druk ook nog eens op te voeren door de toch opvallende uitspraak: "Het moment waarop PO I onmogelijk wordt, komt dichterbij." Dat vind ik vreemd, want de achterstand op dit moment op de 4e en de 5e bedraagt amper 4 en 3 punten. Dat lijkt mij niet onoverkomelijk.

  Maar het moet wel een keer gebeuren voor Genk. De vorige keer dat de club in crisis was, bleef het bestuur kalm. Dat leek ook de goeie keuze te zijn, want het won van Club en Anderlecht.

  CEO Patrick Janssens en De Condé zullen hun trainer - toch hun keuze - natuurlijk blijven verdedigen, maar het is duidelijk dat er daarboven al lang geen unanimiteit meer is over de coach.

  Je zou kunnen zeggen dat het gelukkig zaterdag thuis is tegen Eupen, de laatste, maar zoals je sinds gisteren weet, kun je je daar lelijk aan mispakken.

  Peter Vandenbempt