• home
 • video
 • pas verschenen

  Jorik Hendrickx: "Zonder die eetfestijnen was Loena nooit op de Spelen geraakt"

  Jorik en Loena Hendrickx bereiden zich voor op de Winterspelen.

  0 / 0
  Met broer en zus Jorik en Loena Hendrickx stuurt België 2 kunstschaatsers naar de Olympische Spelen. Maar hun weg naar de top liep niet over rozen. "We moeten aan crowdfunding doen en eetfestijnen of bingoavonden organiseren om rond te komen."

  Terwijl kunstschaatsen in Azië en de Verenigde Staten bijzonder populair is, blijft het in België behelpen. "We hebben hier geen gesubsidieerde topsportfederatie, dus we moeten op eigen kracht onze weg naar de top zoeken", zegt Jorik Hendrickx.

  "Loena is met eigen middelen tot op het EK en WK moeten geraken. We spreken hier over tienduizenden euro's per jaar. We moeten dus wel aan crowdfunding doen en eetfestijnen of bingoavonden organiseren om rond te komen."

  Zo komt het dat Loena komende week in Boedapest aan de Santa Claus Cup deelneemt, maar zaterdagochtend wel het eerste vliegtuig neemt om op tijd te zijn voor het jaarlijkse eetfestijn van de familie Hendrickx.

  "Je kunt dat wel grappig vinden, zo'n eetfestijn, maar als we dat niet doen, had Loena niet op de Spelen kunnen geraken. Ik kan wel klagen: er is geen geld, er zijn geen sponsors. Maar ik onderneem dan liever zelf actie. Dat heeft me sterker en strijdvaardiger gemaakt."

  "Na de Spelen bekijk ik het seizoen per seizoen"

  Intussen naderen de Olympische Winterspelen met rasse schreden, mogelijk de laatste Spelen voor de 25-jarige Jorik. "Afwachten of mijn lichaam het uithoudt. Ik zal het na Pyeongchang seizoen per seizoen moeten bekijken."

  Terwijl zus Loena in Zuid-Korea op top 20 mikt, blijft Jorik zelf wat op de vlakte. "De ambitie is om mijn persoonlijk record neer te zetten. Dan zie ik wel waar ik eindig."

  Dat persoonlijke record moet er dan wel komen zonder viervoudige sprong. "Ik probeer dat te compenseren met mijn inhoud. De jongere generatie is opgegroeid met die viervoudige sprongen, maar zij missen nog wat maturiteit."

  Al is Hendrickx wel realistisch. "Zonder die viervoudige sprongen is het podium onhaalbaar. Maar als ik mijn huidige programma perfect kan uitvoeren, zal ik een mooie score krijgen."

  VIDEO: Het volledige interview met Jorik en Loena Hendrickx