• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Hoe zag de wereld eruit toen Rebellin debuteerde? Nirvana, Dehaene en Basic Instinct

  Davide Rebellin als lid van Nirvana. Het had gekund.

  Davide Rebellin zal ook in 2018 in het peloton te zien zijn. De Italiaan werd prof in 1992, toen de wereld er nog helemaal anders uitzag. Vanaf de fiets zag Rebellin alles rondom hem veranderen.

  2018 wordt het 26e profseizoen van Davide Rebellin. In 1992 debuteerde de Italiaan bij GB-MG Maglificio waar hij ploegmaat was van onder meer Carlo Bomans (nu 54), Andrei Tchmil (nu 54) en Mario Cipollini (nu 50).

  In zijn eerste seizoen werd Rebellin al meteen 9e in de Ronde van Lombardije, een koers die hij uiteindelijk vreemd genoeg nooit zou winnen. Wel staan zeges in Luik-Bastenaken-Luik (2004), de Waalse Pijl (2004, 2007 en 2009) en de Amstel (2004) op zijn palmares.

   

  Wat gebeurde er nog allemaal in 1992?

  Sport

  In 1992 wint Gilbert Duclos-Lassalle voor de eerste keer Parijs-Roubaix. Hij is dan al 37 jaar en zal een jaar later de kasseiklassieker nog een tweede keer op zijn naam schrijven. Duclos-Lassalle, die dus samen met Rebellin in een peloton heeft gereden, vierde afgelopen zomer zijn 63e verjaardag.

  In het voetbal is 1992 het jaar van Denemarken, dat door het uiteenvallen van Joegoslavië op de valreep een uitnodiging krijgt voor het EK. De Denen, met Schmeichel en Brian Laudrup, worden tot ieders verbazing zowaar Europees kampioen.

  Op de Olympische Winterspelen van Albertville is er goud voor Bart Veldkamp op de 10.000 meter. Veldkamp schaatst op dat moment nog voor Nederland, maar zal 6 jaar later nog brons winnen voor België in Nagano.

  De Zomerspelen zijn dat jaar in Barcelona, waar België 3 medailles in de wacht sleept. We zien dat jaar ook de geboorte van het Dream Team, met Jordan, Bird en Magic Johnson.

  Muziek

  Op muziekgebied brengt 1992 voor elk wat wils. Nirvana (Smells like Teen Spirit) en Guns N' Roses (Knocking on Heaven's Door) voor het hardere werk, Whitney Houston (I Will Always Love You) voor de romantische zielen of Snap! (Rhythm is a Dancer) voor de discotheekgangers.

  Misschien heeft de jonge Rebellin zich ook wel laten gaan op deze muziek? Of misschien werd hij wel wild van Hansons Mmmbop of de Franse kleuter Jordy met Dur dur d'être Bébé? Of brulde hij mee met de Italiaanse ballade Non Amarmi?

  Film/tv

  In België kijken we in 1992 massaal naar Mark Uytterhoeven en Wouter Vandenhaute in Het Huis van Wantrouwen, al lijkt het onwaarschijnlijk dat Rebellin een van die kijkers is.

  Wél waarschijnlijk is dat Rebellin zich in de filmzaal heeft vergaapt aan Sharon Stone in Basic Instinct of dat hij zich even een gangster waande bij het kijken naar Le iene (Reservoir Dogs in het Italiaans). Of was hij meer een fan van de zingende nonnen uit Sister Act?

  Politiek

  1992 is in Italië een scharnierjaar op politiek vlak, iets wat we konden volgen in de bejubelde Italiaanse topreeks 1992. Corrupte politici vallen van hun troon, nieuwe machtshebbers (Berlusconi) maken hun opwachting.

  Op het wereldtoneel krijgen we met Bill Clinton een nieuwe bezem om te vegen. Hij wordt ingezworen als 42e president van de Verenigde Staten.

  In België is de politiek vooral in de ban van de opkomst van het Vlaams Blok. Op 7 maart legt Jean-Luc Dehaene, 104 dagen na Zwarte Zondag, de eed af als premier. De start van een regeerperiode van 7 jaar.

  Wetenschappen en technologie

  Met de introductie van Windows 3.1 leert de wereld ook het kaartspel Patience kennen, jarenlang het favoriete tijdverlies voor mensen die weinig om handen hadden.

  Het internet is nog niet beschikbaar voor jan met de pet, maar we sturen in 1992 wel voor het eerst een Belg de ruimte in. Dirk Frimout krijgt in een ongemakkelijk gesprek van toen nog prins Filip te horen dat hij hem gewoon Filip mag noemen, want "in de ruimte is er geen protocol".

  Er is dan nog geen internet, maar 1992 kent wel de geboorte van de sms. "Merry Christmas" luidt de tekst, een bericht dat vreemd genoeg op 3 december wordt verzonden.

  Sporters geboren in 1992

  • Neymar
  • Christian Eriksen
  • Matz Sels
  • Chad le Clos
  • Jasper Stuyven
  • Mario Götze
  • Dafne Schippers
  • Wayde van Niekerk
  • Dylan Borlée
  • Bernard Tomic
  • Pieter-Jan Hannes
  • Lieke Martens
  • Thibaut Courtois