• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Ook als WK voor Engeland slecht afloopt, mag bondscoach blijven"

  Gareth Southgate.

  Gareth Southgate mag op zijn beide oren slapen. De Engelse bondscoach blijft ongeacht het resultaat van Engeland op het WK 2018 in het zadel. "Gareth is een team voor de langere termijn aan het bouwen", zegt directeur van de Engelse bond FA Martin Glenn.

  Engeland kwam bij de loting voor het WK in een poule terecht met België, Panama en Tunesië. De Engelsen dromen hardop van de tweede ronde, maar de Engelse voetbalbond wil de lat niet te hoog leggen voor de 47-jarige Gareth Southgate en zijn jonge veulens.

  Op het WK 2014 beleefde Engeland een vroegtijdige exit met een uitschakeling in de eerste ronde. Tegen Italië en Uruguay werd met 1-2 verloren en tegen Costa Rica kwam het niet verder dan 1-1.

  Aan eenzelfde scenario durven ze in Engeland niet te denken, maar een nieuwe uitschakeling zou nu ook geen ramp zijn. "Omdat we willen dat Southgate een team bouwt dat op langere termijn zijn mannetje kan staan", zegt Martin Glenn van de FA.

  "Een Wereldbeker is een zeer belangrijk toernooi voor de ontwikkeling van spelers. We gaan in principe naar Rusland om het WK te winnen, maar je moet ook realistisch zijn. Het is de bedoeling om spelers mee te nemen die ook in de toernooien van 2020 en 2022 hun mannetje kunnen staan."

  "De juiste man"

  Dit jaar werden de U20 van Engeland wereldkampioen, kroonden de U17 zich eveneens tot wereldkampioen en veroverden de U19 de Europese titel. Er zit dus heel wat talent in de pijplijn.

  Glenn: "We hanteren hetzelfde systeem als de Duitsers en de Spanjaarden in het recente verleden, met onze eigen accenten. Langetermijnprojecten zijn moeilijk verdedigbaar als de kortetermijnresultaten tegenvallen, maar we zijn ervan overtuigd dat Southgate de juiste man is om Engeland in de latere toernooien te leiden."