• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-bondscoach van Tunesië Leekens: "België zal probleemloos doorstoten"

  Georges Leekens enkele jaren geleden als bondscoach van Tunesië.

  Georges Leekens ziet de WK-groepsfase voor België rooskleurig in. "De kwalificatie voor de knock-outfase is een feit", zegt Leekens, die opponent Tunesië leidde tussen 2014 en 2015.

  Georges Leekens is momenteel werkzaam als bondscoach van Hongarije. Hij volgde de loting voor de Wereldbeker in Boedapest op zijn smartphone.

  "De Rode Duivels zullen zich probleemloos kwalificeren", zegt Leekens aan het persagentschap Belga. 

  "De tegenstanders mogen niet onderschat worden, maar ze zijn niet van het niveau dat ze België verontrusten. Engeland sluipt de laatste jaren weer naar de top, dat wordt een mooie afsluiter. Maar de klus zal dan al geklaard zijn."

  België opent zijn WK tegen debutant Panama (18 juni, Sotsji), daarna volgen Tunesië (23 juni, Moskou) en Engeland (28 juni, Kaliningrad).

  Leekens: "De moeilijkheidsgraad gaat omhoog. De openingswedstrijd kan door de stress altijd moeilijk zijn, maar als je ambieert om het WK te winnen, moet je dat overleven."

  "Gezien de individuele kwaliteiten van de Belgen en de terecht hoge ambities verwacht ik geen problemen."

  "Lange afstanden geen excuus"

  Leekens leidde Tunesië tussen maart 2014 en juni 2015. "De laatste jaren heeft Tunesië veel pech gehad. De ploeg steekt verdedigend goed in elkaar en is in het geheel goed uitgebalanceerd", zegt hij.

  "Tunesië is wel niet van het niveau van België. Om zich te kwalificeren zullen de Tunesiërs boven zichzelf moeten uitstijgen. De ploeg heeft zo van die dagen waarop alles lukt, maar dat hoeft de Belgen geen angst in te boezemen."

  Met verplaatsingen naar Sotsji en de enclave Kaliningrad lootte België met groep G de minst aantrekkelijke poule. "Laat ons niet als echte Belgen klagen over de lange afstanden. Die vormen geen excuus. Dit is een heel gunstige loting", pareert Leekens.

  Ceulemans: "9 op 9 is realistisch doel"

  "9 op 9 in deze poule is een realistisch streefdoel, maar de kwalificatie voor de knock-outfase is natuurlijk het enige dat telt", zegt Jan Ceulemans, die het op een na meeste caps in België telt.

  "Dit is een haalbare poule met een opbouwende moeilijkheidsgraad. Panama kennen we niet als voetballand. Tunesië heeft ongetwijfeld enkele goede spelers, maar niet van het kaliber van de Belgen."

  "Engeland heeft weliswaar een traditie, maar zal met een jonge en onervaren ploeg naar het WK komen. Dan hebben de Rode Duivels toch wel het voordeel. Winnen tegen een groot voetballand als Engeland zou goed doen en vertrouwen geven."

  Met verplaatsingen naar Sotsji en Kaliningrad lootte België met groep G de minst aantrekkelijke poule. Ceulemans: "Met het vliegtuig bereik je tegenwoordig in 1 of 2 uur de volgende locatie. Zelfs met de bus zijn verplaatsingen van 1.000 kilometer te doen. In deze groep mag dat dus geen excuus zijn."