• home
 • video
 • pas verschenen

  Eerste hulp bij de WK-loting: Wat moet u weten van de tegenstanders van België?

  Wat kunnen de Belgen in groep G?

  De Rode Duivels weten waar ze volgende zomer aan toe zijn in de groepsfase van het WK. Engeland, Tunesië en Panama zijn de tegenstanders. Wat moet u over hen weten?

  Uit pot 2: Engeland

  De meest indrukwekkende statistiek van het huidige Engeland komt uit de kwalificaties. Sinds oktober 2009 verloor Engeland geen enkele kwalificatiematch: 39 wedstrijden in totaal.

  Maar op WK's en EK's kon Engeland de laatste jaren de hoge verwachtingen nooit inlossen. Op het WK in Brazilië overleefde het de groepsfase niet na nederlagen tegen Italië en Uruguay en een gelijkspel tegen Costa Rica. Op het EK werd het uitgeschakeld door IJsland.

  Maar er waait een nieuwe wind bij de Engelse nationale ploeg. Gareth Southgate werd, ondanks zijn erg beperkte ervaring op het hoogste niveau, in september 2016 aangesteld als nieuwe bondscoach. Eerst tijdelijk, uiteindelijk definitief. Wayne Rooney werd bedankt voor bewezen diensten en de ploeg onderging een verdere verjonging. De hoop op glorie rust op de schouders van de nieuwe ster: Harry Kane. Het is uitkijken naar de vele jonge spelers, Marcus Rashford op kop.

  Engeland is momenteel de nummer 15 op de FIFA-ranking. Op WK's speelden België en Engeland twee keer tegen elkaar: in 1954 en 1990. België kon twee keer niet winnen. De laatste confrontatie was in 2012 op Wembley. Engeland won de vriendschappelijke match dankzij een goal van Welbeck (video).

  Oefenmatch Engeland - België in 2012

  Uit pot 3: Tunesië

  Na 12 jaar is Tunesië er opnieuw bij op het WK. De ploeg won ongeslagen zijn kwalificatiegroep in Afrika, met een punt meer dan Congo.

  Het land doet voor de vijfde keer mee aan het WK. Nooit raakte het verder dan de groepsfase. Maar een nieuwe generatie is brandend ambitieus. Ster van het team is de 27-jarige Youssef Msakni, die in Qatar speelt. Hij is de motor van het team en scoorde vlot in de kwalificatieronde, onder meer een hattrick tegen Guinee.

  België speelde ook op het WK 2002 tegen Tunesië. De vroege goal van Wilmots volstond toen niet. De match eindigde op 1-1. Het laatste duel tussen België en Tunesië herinnert u zich misschien nog door de enorme hagelbui die in 2014 over het Koning Boudewijnstadion trok. De laatste oefenmatch van de Rode Duivels voor het WK in Brazilië eindigde op 1-0. Mertens scoorde in de 89e minuut.

  Oefenmatch België - Tunesië in 2014

  Uit pot 4: Panama

  Panama is een debutant op het WK. Ondanks slechts 4 miljoen inwoners hield het onder meer de Verenigde Staten weg van het WK. De ploeg moet het hebben van discipline, teamgeest en loert op de counter.

  Een echte sterspeler heeft het land niet. Gabriel Gomez is de recordinternational en topschutter in de kwalificaties. Maar maak u geen zorgen als u nog nooit van hem gehoord heeft.

  Het geheime wapen van Panama is bondscoach Hernan Dario Gomez. Nadat hij Colombia en Ecuador voor het eerst naar het WK leidde in respectievelijk 1998 en 2002, deed hij dat een derde keer met Panama.

  Panama en België hebben geen voorgeschiedenis tegen elkaar.