• home
 • video
 • pas verschenen

  "Rusland is momenteel de paria van de internationale sport"

  Peter Vandenbempt is in Rusland om de loting live te volgen.

  0 / 0

  Peter Vandenbempt is in Rusland om de loting live te volgen.

  Op het WK voetbal zal de focus komende zomer (hopelijk) op de sport liggen. Maar op de dag van de WK-loting kunnen nog heel wat vragen gesteld worden over de organisatie. Voetbalcommentator Peter Vandenbempt gaat in op de rol van Rusland en de FIFA.

  Rusland heeft slechte imago niet kunnen wegpoetsen

  In de rand van de loting voor het WK in Rusland wordt het verhaal van de toewijzing nog eens opgerakeld. Iedereen is er ondertussen toch van overtuigd dat zowel Rusland als Qatar het WK hebben gekocht.

  Daar zijn bewijzen van.  Zeker als je weet dat 10 van de 24 leden van het Uitvoerend Comité, die gekozen hebben voor Qatar en Rusland, verdacht zijn van corruptie en ondertussen niet meer bij de FIFA zijn. Ik breng ook in herinnering dat ze het WK gekregen hebben ten koste van onder meer België en Engeland.

  Ook rond het land Rusland blijft een onbehagen hangen. Er zijn de voorbije jaren nog altijd stuitende gevallen van racisme geweest. Zoals in de match tussen Rostov en PSV, toen bananen werden gegooid naar spelers van PSV. Rusland is ook een land van homofobie en waar mensenrechten worden geschonden. Het slechte imago van Rusland hebben ze niet weggepoetst gekregen.

  Er wordt gesproken over grootste georganiseerd dopinggebruik sinds DDR

  Maar Rusland is op dit moment vooral de paria van de internationale sport na de onthullingen over georganiseerd dopinggebruik door de overheid. Dopinggebruik op de grootste schaal sinds de DDR, wordt gezegd.

  Dat is wat Grigori Rodtsjenkov, het gewezen hoofd van het dopinglab in Moskou, als klokkenluider heeft beweerd. Op de Winterspelen van Sotsji is vervalsing geweest en er is het rapport McLaren. Daarin is ook sprake van voetballers die gedopeerd zouden zijn geweest tijdens het WK 2014.

  De ene spreekt over 155 voetballers, de andere heeft het over 170 voetballers die worden verdacht. Die stalen liggen klaar om te worden onderzocht. Maar voorlopig gebeurt dat niet omdat voorrang wordt gegeven aan wintersportatleten.

  Vitali Moetko (foto), de eerste vicepremier in de regering-Poetin maar ook het hoofd van de Russische voetbalbond die straks een hoofdrol zal spelen op de ceremonie van de loting, is door Rodtsjenkov aangewezen als de grote organisator van het georganiseerde dopinggebruik. De New York Times heeft daar deze week nog eens extra bewijzen voor aangeleverd.

  FIFA kijkt voorlopig de andere kant uit

  De FIFA kijkt voorlopig de andere kant op. Dinsdag beslist het IOC (Internationaal Olympisch Comité) of er straks Russische atleten worden toegelaten op de Winterspelen.

  Stel je voor dat er geen Russen mogen deelnemen en nadien ook nog zou blijken dat nog actieve Russische voetballers gedopeerd waren. Wat zal de FIFA dan doen? Zal Rusland worden uitgesloten van het eigen WK? Dat lijkt ondenkbaar. Het WK weghalen uit Rusland is volstrekt onmogelijk.

  Er is in elk geval grote ongerustheid over de uitspraak van het IOC volgende week. De FIFA zou ook door het Wereldantidopingagentschap WADA onder druk worden gezet om te reageren. 

  Maar voorlopig weigert de FIFA zelfs om contact op te nemen met Rodtsjenkov. Fatma Samoura, de secretaris-generaal van FIFA, heeft gezegd dat "het dopinggebruik in Rusland niet wijdverbreid was." 

  In elk geval: Michel D’Hooghe heeft gisteren op een persconferentie gezegd dat dopingstalen op geen enkel moment in handen van Russische officials zullen belanden. Ze worden verzegeld en naar Lausanne gestuurd.

  Naam van FIFA is volledig bezoedeld

  Nog een thema is het corruptieproces tegen de FIFA in New York. Dat is precies een maffiaproces met verhalen van zelfmoord en bedreigingen. Dat gaat wel niet rechtstreeks over de FIFA, maar over de toewijzing van tv-contracten voor WK's in Zuid-Amerika.

  Maar dat het imago van FIFA volledig vernietigd is door de verhalen van de afgelopen jaren is duidelijk. Iemand die de voorbije decennia mee de promotiecampagnes voor de WK’s in elkaar bokste, heeft al gezegd dat de FIFA eigenlijk van naam zou moeten veranderen. Want die naam is volledig bezoedeld.

  Dat heeft blijkbaar grote impact op de sponsoring. Normaal staan bedrijven te drummen om sponsor te zijn van het WK. Nu is er een halfjaar voor het WK nog altijd een plaats vrij voor een hoofdsponsor en zes plaatsen als "second sponsor".

  Met andere woorden: de FIFA dreigt financieel een slechte beurt te maken. Elk WK nemen de sponsorinkomsten gigantisch toe. Nu zou het een succes zijn om evenveel binnen te halen als vier jaar geleden in Brazilië.

  Grote sponsors zijn afgehaakt of hebben kritiek geuit op de werking van FIFA. Als je ziet welke sponsors de FIFA heeft binnengehaald, dan zijn dat sponsors uit Rusland, China en uiteraard Qatar.

  Peter Vandenbempt