• home
 • video
 • pas verschenen

  La Liga gaat strijd aan met Premier League en opent kantoor in Brussel

  Javier Tebas (links) legt de toekomstplannen van La Liga uit.

  La Liga, de verzameling van Spaanse profclubs, heeft in Brussel een nieuw kantoor geopend. Het legt zich niet neer bij de dominantie van de Premier League en wil op termijn op gelijke hoogte komen van de Engelse competitie.

  Van alle buitenlandse voetbalcompetities is de Premier League de meest prestigieuze, daarnaast gaat er ook het meeste geld om. La Liga, de verzameling van Spaanse profclubs, legt zich niet neer bij deze dominantie en opent daarom een kantoor in Brussel. "Over 10 jaar moet de kloof met de Premier League gedicht zijn', zegt de voorzitter van La Liga, Javier Tobas.

  De Spanjaarden beschikten al over een uitgebreid netwerk aan kantoren in New York, New Delhi, Johannesburg, Peking en Singapore. En zijn dus nu ook aanwezig in Brussel, aantrekkelijk door zijn centrale ligging en de aanwezigheid van de Europese instellingen. "Eigenlijk waren we dat al twee jaar, maar dit is de officiële inauguratie van het Brusselse kantoor", verteld Tobas.

  Het Spaanse profvoetbal telt 42 clubs en per seizoen gaat er zo'n 3,5 miljard euro om. "Onze inkomsten liggen vandaag zo'n 40 procent lager dan in Engeland. De Premier League is de belangrijkste competitie ter wereld. Maar over 10 jaar moet de kloof gedicht zijn of toch zeker minder dan 10 procent bedragen."

  "Een Liga zonder Barcelona is niet mogelijk"

  Een essentieel element in La Liga is de Catalaanse topclub FC Barcelona. Door de recente politieke onvrede leken de Catalanen even uit de Spaanse competitie te stappen, maar Tebas maakt daarover zich geen zorgen.

  "Een Liga zonder Barça is niet mogelijk omdat we ons simpelweg geen Spanje zonder Catalonië kunnen inbeelden. Het is overigens vooral een politieke kwestie, die los staat van het voetbal."

  De "spookgoal" van Lionel Messi

  Sinds vorig weekend is hét gespreksonderwerp in de Spaanse competitie de "spookgoal" van Messi tegen Valencia. De bal was duidelijk over de doellijn, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt niet goed.

  "Iedereen had gezien dat het een geldig doelpunt was, ik ook", zegt Tebas. "Volgend seizoen gaan we de doellijntechnologie (VAR) invoeren in de eerste en tweede klasse. Daarvoor gaan we het systeem nog uitgebreid testen, onder andere in jeugdtornooien."

  De kostprijs voor het project bedraagt zo'n 2 miljoen euro per seizoen.