• home
 • video
 • pas verschenen

  De Bruyne maakt nog kans op Trofee Sportman van het Jaar, Gilbert niet

  Kevin De Bruyne eindigt in de top 3 van Sportman van het Jaar.

  Philippe Gilbert wordt geen Sportman van het Jaar. Hij eindigt naast het podium. Kevin De Bruyne, David Goffin en Greg Van Avermaet zijn de drie overgebleven kandidaten voor de trofee. Bij de vrouwen wint Nina Derwael, Emma Meesseman of Nafi Thiam. Zaterdag 16 december worden de laureaten bekendgemaakt op het Sportgala in Brussel.

  Shortlist Sportgala (alfabetisch)

  Sportman

  • Kevin De Bruyne (voetbal)
  • David Goffin (tennis)
  • Greg Van Avermaet (wielrennen)

  Topvoetballer Kevin De Bruyne speelde dit jaar de pannen van het dak bij Manchester City. Tussendoor plaatste hij zich ook met de Rode Duivels voor het WK van volgend jaar.

  Tennisster David Goffin baande zich een weg naar de top in 2017. Hij bereikte als eerste Belg de top 10 van het mannentennis. Na eindzeges in China en Japan schopte hij het tot de finale van de Masters. Vorig weekend blies hij zijn Franse tegenstanders van het terrein in de Daviscupfinale.

  Olympisch wielerkampioen Greg Van Avermaet reed een dijk van een voorjaar. Hij won niet alleen de Omloop Het Nieuwsblad, de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem, maar ook Parijs-Roubaix. Zijn eerste monument. Van Avermaet sloot het seizoen af als nummer 1 in de World Tour.

  Philippe Gilbert heeft de top 3 niet gehaald. De drievoudige Sportman van het Jaar (in 2009, 2010 en 2011) groeide dit jaar weer naar zijn topvorm. De 34-jarige coureur won onder meer de Ronde van Vlaanderen na een solo van 56 kilometer. Twee weken later was Gilbert ook de sterkste in de Gold Race.

  Sportvrouw

  • Nina Derwael (turnen)
  • Emma Meesseman (basketbal)
  • Nafissatou Thiam (atletiek)

  Nina Derwael veroverde een plaatsje bij de wereldtop in de artistieke gymnastiek. De 17-jarige atlete werd Europees kampioene en veroverde op het WK ook brons op de brug met ongelijke leggers.

  Ook Emma Meesseman behaalde brons. Zij deed dat met de Belgian Cats op het Europees kampioenschap basketbal.

  Nafi Thiam is de topfavoriete om zichzelf op te volgen als Sportvrouw van het Jaar. De 23-jarige meerkampster kroonde zich tot Europees kampioene indoor én wereldkampioene. In Götzis overschreed ze bovendien de magische kaap van de 7.000 punten. Vorige week werd Thiam al uitgeroepen tot Wereldatlete van het Jaar.

  Belofte

  • Matthias Casse (judo)
  • Thomas Detry (golf)
  • Lotte Kopecky (wielrennen)

  Judoka Matthias Casse schopte het tot wereldkampioen bij de junioren (-81 kg). In zijn eerste profjaar schopte Thomas Detry het tot een tweede plaats in München en een derde plaats in Zuid-Afrika. Lotte Kopecky kroonde zich samen met Jolien D'hoore tot wereldkampioene ploegkoers.

  Ploeg

  • Belgian Cats (basketbal vrouwen)
  • Red Lions (hockey mannen)
  • Team Daviscup (tennis)

  De Belgian Cats werden derde op het EK, de Red Lions pakten zilver op het EK en de Daviscupploeg kroonde zich voor de tweede keer in drie jaar tot vicewereldkampioen.

  Coach

  • Hugo Broos (voetbal)
  • Roger Lespagnard (atletiek)
  • Johan Van Herck (tennis)

  Hugo Broos won met Kameroen de Afrika Cup. Roger Lespagnard loodste Nafi Thiam naar goud op het EK indoor én goud op het WK. Johan Van Herck leidde de nationale mannenploeg naar de finale van de Daviscup.

  Paralympiër

  • Laurens Devos (tafeltennis)
  • Peter Genyn (atletiek)
  • Joachim Gérard (tennis)

  Laurens Devos pakte als paralympisch kampioen de dubbel op het EK. Rolstoelatleet Peter Genyn verdedigde met succes zijn wereldtitels op de 100 en de 400 meter. Joachim Gérard hielp België aan een bronzen medaille op de World Team Cup, momenteel verdedigt hij zijn titel op de Masters.