• home
 • video
 • pas verschenen

  Zeilsters Carlier en Plasschaert: "Moeten heel veel eten om op gewicht te komen"

  De Belgische zeilers Van Laer, De Smet, Carlier en Plasschaert.

  Nu Evi Van Acker gestopt is, zijn Emma Plasschaert en Maité Carlier de beste Belgische zeilsters. Zij gingen samen met heel wat andere sporters op stage in Lanzarote. En het viel hen vooral op hoe weinig de andere atleten eten. "We moeten net heel veel eten om ons ideale gewicht te bereiken."

  "De dynamiek op training is een beetje anders nu Evi gestopt is"

  Voor de zeilsters was het seizoen al voor de herfststage van het BOIC in Lanzarote begonnen. Plasschaert werd op de eerste Wereldbekermanche in Japan tweede, Carlier 11e. "Op voorhand was ik heel blij geweest met dat resultaat, maar ik kwam op dat moment zo dicht bij de eerste plaats, dat het toch een beetje stak", vertelt Plasschaert.

  "Ik had ook maar vier punten te weinig om me te plaatsen voor de medaillerace", pikt Carlier in. "Dat is spijtig, maar ik was wel tevreden over mijn progressie doorheen de week. Mijn werkpunten? Ik moet agressiever zijn op de startlijn. Ik moet echt kiezen waar ik wil starten en daar dan volledig voor gaan."

  Is er voor de zeilsters iets veranderd sinds het afscheid van Van Acker? Plasschaert: "De dynamiek op training is een beetje anders. De aandacht wordt fiftyfifty verdeeld dus we krijgen meer feedback. We zijn een hele goeie sparringpartner kwijt, maar we trainen nog even hard."

  "We keken wel op naar haar", zegt Carlier. "Maar nu willen wij stijgen op die wereldranglijst en haar rol overnemen. Ze volgt ons wel nog. Ze is heel geïnteresseerd. Dat is fijn."

  "Ik eet heel veel, maar ik kom weinig bij"

  De twee zeilsters combineren hun sport allebei met studies. "Dat is een uitdaging", geeft Plasschaert toe. "Het vraagt vooral veel discipline. Als je thuis bent, moet je echt achter je boeken gaan zitten en studeren."

  Carlier: "We vinden het belangrijk om een diploma te behalen. Je moet er wel hard voor werken, maar met een topsportstatuut is het zeker mogelijk."

  Op stage met de andere olympische atleten viel het duo in de eetzaal soms wel uit de toon. "Als we hier samen aan tafel zitten en je kijkt eens naar het bord van de anderen... Wij eten veel meer. Ik heb heel veel gegeten om op mijn ideale gewicht te komen. Voor onze boot is dat 70 kilo. Dat is redelijk veel voor een vrouw. Ik ben er geraakt en nu moet ik dat onderhouden."

  "Ik doe mijn best om bij te komen", bekent Carlier. "Ik eet echt heel veel, maar het gaat erg traag."

  Leer Emma Plasschaert en Maité Carlier wat beter kennen