• home
 • video
 • pas verschenen

  Moetko: "Als we al zo slecht spelen mét doping, wat moet dat dan zijn zonder?"

  Waren de Russen gedopeerd toen ze in 2014 tegen België speelden?

  Enkele dagen voor de WK-loting in Moskou komen er weer berichten naar buiten over Russische internationals die gedopeerd zouden zijn. De Russische vicepremier Vitali Moetko noemt het "onzin" en wimpelt de zaak af met een grapje.

  Volgens Grigori Rodtsjenkov, de klokkenluider die ook al een boekje opendeed over het dopinggebruik van de Russen op de Olympische Spelen (en hoe de controles werden omzeild), hebben Russische voetballers, onder wie een pak internationals, zich de voorbije jaren gedopeerd.

  De Russische vicepremier Vitali Moetko, de voormalige voorzitter van de Russische voetbalbond en ex-minister van Sport, wimpelt de berichten af als "dwaasheden".

  "Als we al zo slecht spelen mét doping, wat moet dat dan zijn zonder doping?", zei Moetko. Hij verwijst hiermee na de matige prestaties van Rusland op de voorbije toernooien.

  Op het EK sprokkelde Rusland maar 1 punt, op het WK in Brazilië was het niet veel beter. Rusland sneuvelde ook daar, onder meer na een nederlaag tegen België, in de groepsfase.

  Wat doet de FIFA?

  Grigori Rodtsjenkov heeft de informatie waarover hij beschikt overgemaakt aan de FIFA. "De Wereldvoetbalbond heeft de gegevens van Rodtsjenkov, die ondergedoken leeft, maar er is tot nu toe nog geen gesprek geweest", zegt Sporza-journalist David Naert.

  "De FIFA móét deze zaak als lid van het Wereldantidopingagentschap onderzoeken, maar wanneer zal het onderzoek afgerond zijn? De kans bestaat dat dat niet zal gebeuren voor de start van het WK voetbal. Dit soort dingen neemt tijd in beslag, kijk maar naar het IOC, dat ook nog niet klaar is met zijn onderzoek naar de Spelen in Sotsji."