• home
 • video
 • pas verschenen

  Dopingonderzoeker McLaren bij Sporza: "Ik begrijp de Russische strategie niet"

  Richard McLaren bracht in 2016 een opmerkelijk rapport over Rusland uit.

  Russische atleten weten nog niet of ze mogen deelnemen aan de Winterspelen in Pyeongchang. De Russische dopingproblematiek en de Russische houding roepen nog altijd veel vragen op. Wat denkt Richard McLaren, de Canadese hoofdonderzoeker die een staatsgesteund dopingnetwerk in Rusland blootlegde?

  McLaren reageert op Russische beweringen

  Richard McLaren maakte in 2016 zijn rapport bekend over dopinggebruik in Rusland. De Canadese onderzoeker had het in zijn onderzoek onder meer over verwisselde urinestalen, over gesjoemel met positieve testen en over betrokkenheid van het Russische staatsapparaat.

  McLaren onderzocht de onthullingen van Grigori Rodtsjenkov, de klokkenluider die het schandaal destijds aan het licht had gebracht. Maar Rusland kaatste vandaag de bal terug en stelt dat Rodtsjenkov zélf verantwoordelijk moet worden geacht voor het dopingprobleem.

  "Je kunt geen zuivere stalen beschikbaar stellen om gewisseld te worden zonder een uitgekiend systeem. Je kunt geen laboratorium hebben dat resultaten manipuleert zonder systeem", pareert Richard McLaren bij Sporza.

  "Dat de resultaten door Rusland nog altijd in twijfel getrokken worden? Minister van Sport Moetko (foto) heeft Rodtsjenkov destijds zelf teruggeplaatst als het hoofd van het antidopinglaboratorium. Als er verdachtmakingen waren, dan had hij dat niet moeten doen. De schuld afschuiven op Rodtsjenkov is dus niet de kern van de zaak."

  "Ik doe niet mee aan het politieke spelletje"

  Rusland blijft dus doen alsof er niets aan de hand is. "Ik begrijp hun strategie niet door te blijven herhalen dat er niets gebeurd is. De verklaringen die ze geven zijn niet geloofwaardig", vindt McLaren.

  "Natuurlijk is het een politiek spelletje. Maar daar doe ik niet aan mee. Ik moest een rapport maken over de feiten. Ik ben een buitenstander die inzichten van binnenin verkregen heeft."