• home
 • video
 • pas verschenen

  "Russische klokkenluider wil criminele handelingen verbergen"

  "Rodtsjenkov wilde zijn criminele handelingen verbergen."

  Grigori Rodtsjenkov, die het Russische dopingschandaal aan het licht bracht, heeft Rusland in een slecht daglicht gezet om zichzelf te beschermen. Dat zeggen Russische onderzoekers.

  Rodtsjenkov bracht de bal aan het rollen

  Rodtsjenkov was tot november 2015 het hoofd van het antidopinglaboratorium van Moskou. Zijn onthullingen hebben vorig jaar tot het grootste dopingschandaal in de geschiedenis geleid.

  Rodtsjenkov leverde de bewijzen dat er een door de Russische staat georganiseerd dopingsysteem bestond waarvan atleten gebruik konden maken. Daardoor is hij voor het Internationaal Olympisch Comité een betrouwbare en geloofwaardige getuige.

  Sindsdien is hij uitgeweken naar de Verenigde Staten, omdat hij naar eigen zeggen voor zijn leven vreest. Het Russische gerecht heeft een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd.

  "Rodtsjenkov heeft zélf medicijnen geleverd"

  Zich beroepend op 700 ondervragingen ontkent het Russische onderzoekscomité dat er zo'n gestuurd dopingsysteem bestaan heeft.

  "We hebben vastgesteld dat Rodtsjenkov zelf medicijnen heeft geleverd aan sporters en trainers. Zij waren niet op de hoogte van de effecten", zo klinkt het in een persbericht.

  Rodtsjenkov zou volgens het comité daarna de testen vernietigd hebben. "Vervolgens beschuldigde hij Rusland van een dopingprogramma, om zo zijn criminele handelingen te verbergen."

  Volgende week steekt IOC de koppen bij elkaar

  Van 5 tot 7 december komt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bijeen om te beslissen of Rusland al dan niet mag deelnemen aan de Winterspelen in Pyeongchang.

  Onlangs heeft de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) de schorsing van Rusland verlengd. Het Wereldantidopingagentschap WADA op zijn beurt besliste het Russische antidopingagentschap onder toezicht te laten staan.

  Intussen zijn al 19 Russische sporters gesanctioneerd. Rusland verloor tot nu 11 medailles die het behaalde tijdens de Winterspelen van 2014 in Sotsji.