• home
 • video
 • pas verschenen

  Samaey: "Het WK basketbal halen wordt heel moeilijk voor België"

  Rik Samaey speelde zelf 109 keer voor de Belgian Lions.

  Rik Samaey zag hoe de Belgian Lions ook tegen Rusland een voorsprong niet konden verdedigen. "In het derde quarter waren we de pedalen kwijt."

  "In de eerste helft hadden we alles goed onder controle tegen Rusland, maar op het einde waren een paar cruciale balverliezen waardoor we de voorsprong nog weggaven", zegt ex-international en basketbalcommentator Rik Samaey over de 76-69-nederlaag van België.

  "In het 3e quarter namen de Lions de verkeerde opties in offence en zochten ze vaak te moeilijke shots op, zoals driepunters. We waren de pedalen kwijt en stonden 15 punten in het krijt. Gelukkig konden we ons nog herpakken en kwamen we nog dicht."

  "Het wordt nu heel moeilijk om het WK te halen. Als we nog 3e willen worden in de groep moeten we al in Bosnië gaan winnen en thuis tegen Rusland."

  "Afgaande op de match van vandaag behoort dat zeker tot de mogelijkheden. Maar dan moeten we wel de domme foutjes en foute keuzes van vandaag weglaten."

  Samaey: "Euroleague moet water bij de wijn doen"

  Door een machtsstrijd in het Europese en internationale basketbal kunnen de nationale ploegen voor deze WK-voorronde niet op hun topspelers rekenen. "We zijn allemaal volwassen mensen. Ze moeten daar zo snel mogelijk uitkomen", vindt Rik Samaey. "Dat de NBA niet omkijkt naar het Europese basketbal, dat kan ik nog verstaan. Maar de Euroleague moet water bij de wijn doen."

  België zou zo Sam Van Rossom en Matt Lojeski recupereren. "Het spelpeil zou daardoor zeker de hoogte ingaan. Maar de andere landen worden dan natuurlijk ook sterker. De huidige situatie bevoordeelt eigenlijk de kleinere landen."

  Samaey: "Huidige situatie bevoordeelt de kleinere landen"