• home
 • video
 • pas verschenen

  Mpoku eerst met handboeien, dan met vuist: "Trots dat ik zwart ben"

  Mpoku krijgt steun van zijn ploegmaats.

  Eén van de opvallende beelden afgelopen weekend in de JPL was de viering van Paul-José Mpoku. De Standard-speler klaagde met zijn gebaren de slavernij in Libië aan. Hier vindt u de opvallendste gebeurtenissen op onze eersteklassevelden gebundeld in één artikel.

  Geen 2 zonder 3 voor Limbombe

  Anthony Limbombe trapte Club Brugge tegen Zulte Waregem naar een zwaarbevochten driepunter. Het is al de derde keer dit seizoen dat de flankaanvaller de matchwinnaar van Club is. Bekijk hieronder zijn treffers tegen Essevee, KV Oostende (2-3) en Charleroi (1-2).

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...

  "Vieren met papa en mama"

  Het Jan Breydelstadion ontplofte bij de 3-2 van Limbombe. De speler liep recht naar de hoofdtribune, waar zijn papa en mama plaatsgenomen hadden en het spektakel met grote ogen aanschouwden. "Toen ik scoorde, dacht ik meteen aan mijn ouders", zei Limbombe in het interview achteraf.

  Video player inladen...

  Courtois in Genk

  Opgemerkte gast zondagnamiddag in Genk: Thibaut Courtois was vanuit Engeland naar Limburg overgewaaid om er nog eens een match van zijn eerste liefde bij te wonen. 

  Video player inladen...

  "Belgische refs fluiten soms te snel"

  "Ik heb niet veel tijd om wedstrijden van Genk bij te wonen. Als ik een gaatje heb, vlieg ik veeleer naar Madrid om mijn kinderen te zien. Maar nu lukte het dus wel", zei Courtois. 

  "Ik heb pas zaterdagnacht beslist om naar hier te komen, toen we terugkeerden vanuit Liverpool. We hadden zondag vrij en worden pas maandagnamiddag weer op Chelsea verwacht."

  "Het is leuk om hier nog eens te zijn. Genk ligt me nog altijd na aan het hart. Ik ken hier nog veel mensen en kan wat bijpraten. Het is jammer dat Genk verloren heeft. Het was niet de beste wedstrijd van beide ploegen. Ik vind het opvallend dat de scheidsrechters in de Belgische competitie soms iets te snel voor kleine foutjes fluiten. Er mag wat meer intensiteit zijn."

  "Ik heb zelf natuurlijk ook Genk-Standards gekeept. Onze kampioenenmatch bijvoorbeeld: een heel mooie wedstrijd met een heel andere intensiteit en een ander niveau. Dat is nog altijd een van de hoogtepunten in mijn carrière", besloot de nationale doelman.

  Video player inladen...

  Mpoku regisseert ook in de kleedkamer

  Standard vierde zijn 0-2-overwinning met volle teugen. Tegenwoordig sijpelen vanuit de kleedkamer wel eens beelden door van die feestjes. Sébastien Pocognoli zette een kort fragment op zijn Twitter-account. Ceremoniemeester met dienst: Paul-José Mpoku, die de 0-1 voor zijn rekening nam.

  Handboeien en vuist: "Ik ben trots dat ik zwart ben"

  Mpoku liep na de 0-1 eerst met denkbeeldige handboeien en meteen daarna met opgestoken en gebalde vuist naar de Standard-supporters. Er zat een boodschap achter dat gebaar.

  "Ik ben trots dat ik zwart ben. Alle zwarten moeten trots op hun kleur zijn. Hiermee wil ik mijn betrokkenheid uiten met de situatie in Lybië, waar nog altijd slaven verkocht worden. De hele ploeg heeft haar solidariteit getoond door mee de vuist op te steken. Wat er zaterdag in Brussel gebeurd is, is dan weer niet goed te praten. Met vechten los je de problemen niet op. Er moet altijd en overal respect zijn", zei Mpoku.