• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wedstrijdgids voor Daviscupfinale: "We gaan ervan uit dat Goffin twee keer wint"

  De Belgische ploeg kan geschiedenis schrijven.

  De Daviscupfinale begint vandaag. Hoog tijd om de aankomende duels van naderbij te bestuderen. Dirk Gerlo is uw gids. "Bij Goffin is niets te zien van decompressie of vermoeidheid."

  Match 1: Pouille tegen Goffin

  Lucas Pouille heeft nog niet zoveel ervaring in de Daviscup. Pas vorig jaar kreeg hij zijn eerste uitnodiging. Maar onderschat hem niet. Vorig jaar werd hij uitgeroepen tot de "Most Improved Player" op het ATP-circuit. Hij slaat hard, gaat graag mee in lange slagwissels en is erg vinnig. Pouille is ook een jongen uit de buurt. Dat kan meespelen. 

  David Goffin heeft al drie keer tegen de Fransman gespeeld en telkens verloren. Maar dat was in wedstrijden waarin twee sets gewonnen moesten worden. In de Daviscup zijn dat er drie. Dat is toch helemaal anders.

  Bovendien straalt Goffin hier op training enorm veel zelfvertrouwen uit. En Goffin heeft veel meer ervaring in de Daviscup. Hij won 19 keer en verloor maar 3 matchen. Hij moet gewoon verder gaan op het elan van de Masters: goed serveren, goed retourneren en Pouille uit zijn comfortzone halen door veel te variëren. Alleen zijn volley beheerst Goffin niet goed en dat weet hij.

  Goffin moet het ook niet te mooi willen doen. Hij moet genadeloos zijn. Ik heb de indruk dat hij nog een laatste keer iets wil bewijzen dit jaar na de verloren finale van de Masters. Hij voelt zich echt de kopman van deze ploeg. Er is ook niets te zien van decompressie of vermoeidheid. Hij beweegt nog heel lichtvoetig.

  Match 2: Tsonga - Darcis

  In het duel tussen Jo-Wilfried Tsonga en Steve Darcis staan twee van de meest ervaren spelers tegenover elkaar. In het voordeel van Darcis kan spelen dat Tsonga in het verleden wel eens slecht omging met de omstandigheden. 

  Drie jaar geleden tegen Wawrinka ging Tsonga in dezelfde zaal compleet ten onder aan de stress. Darcis moet vooral lange slagwissels uitlokken. De Belg heeft een goede slice en kan veel spelers de baas als het lang duurt. De half-snelle baan speelt ook in zijn voordeel.

  Anderzijds heeft Tsonga een ongelooflijke forehand en een veel hardere opslag dan Darcis. Tsonga is goed aan het trainen, laat ik me vertellen. Voor hij in Antwerpen het toernooi won, was hij even geblesseerd, maar na het toernooi is hij volledig beginnen te focussen op de Daviscup. Hij is favoriet.

  Match 3: Herbert/Gasquet - Bemelmans/De Loore

  Ruben Bemelmans en Joris De Loore hebben veel automatismen. Ze klopten vorig jaar samen Brazilië, hebben ondertussen samen Duitsland geklopt en verloren nipt van Italië. Ze hebben het voordeel van de linkshandige Bemelmans en De Loore is als dubbelspeler ook sterker dan Arthur De Greef.

  Voor kapitein Johan Van Herck is het een groot geluk dat De Loore fit is. Darcis en Goffin kunnen ook behoorlijk dubbel spelen, maar nu kan België hen sparen voor zondag, als het echt van moeten is.

  Het Franse duo Pierre-Hugues Herbert en Richard Gasquet is opvallend. Ze hebben nog nooit samen gespeeld op de Daviscup. Bovendien moest Herbert vorige week nog verstek laten gaan in Londen voor het dubbelspel. Dat duidt voor mij op een grote onzekerheid bij Frankrijk. Frankrijk heeft voor Gasquet gekozen voor zijn ervaring. Voor als die nodig zou zijn op de slotdag.

  Match 4: Tsonga - Goffin en Match 5: Pouille - Darcis

  Goffin en Tsonga kennen elkaar door en door. Ze hebben al zes keer tegen elkaar gespeeld. Tsonga won vier keer. Goffin heeft Tsonga op hardcourt wel al geklopt. Bovendien was Tsonga een van de eerste namen die Goffin kon kloppen. Dat was een beetje de doorbraak voor Goffin.

  De vierde match wordt erg onvoorspelbaar, maar op basis van de laatste weken gaan we ervan uit dat Goffin zijn twee enkelmatchen wint.

  Pouille en Darcis hebben nog nooit tegen elkaar gespeeld. In zo'n vijfde match draait het vooral om de omstandigheden, minder om tennistechniek. We hebben al een aantal keer gezien dat Darcis dé man van de vijfde match is. Maar voor hetzelfde geld wordt die vijfde match niet gespeeld.

  Volg de Daviscup bij Sporza

  Dirk Gerlo geeft samen met co-commentator Sabine Appelmans vrijdag, zaterdag en zondag commentaar bij de Daviscup op Sporza radio.

  U kunt de wedstrijden van de finale ook live bekijken op Sporza en met livestream op www.sporza.be.