• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vande Walle: "Club zou beter een van zijn jonge doelmannen laten staan"

  Horvath (l) en Hubert (r) kunnen dit seizoen allebei niet echt overtuigen.

  Club Brugge staat autoritair op kop in 1A, maar in doel staat voorlopig geen onbetwiste nummer 1. Wij belden Philippe Vande Walle, oud-boegbeeld van Club en keeperstrainer bij Standard, met de vraag of Club een doelmannenprobleem heeft. "Horvath en Hubert zijn allebei kwalitatief goeie keepers, ik denk dat het in hun hoofd zit."

  "Het zit in hun hoofd"

  Na Mathew Ryan, die van 2013 tot 2015 stevig in het het Club-doel stond, konden Bolat (5 matchen), Bruzzese (31), Butelle (66), Horvath (20) en Hubert (4) die streng niet doortrekken. Horvath begon als nummer 1 aan het seizoen, Hubert nam weifelend over.

  Heeft Club Brugge een probleem? "Horvath en Hubert, met wie ik vorig seizoen bij Standard nog werkte, hebben allebei dezelfde morfologie. Dat mag geen probleem geven, ze zijn ook allebei goeie tot zeer goeie doelmannen. Ik denk dat het meer in hun hoofd zit."

  "Ik quoteer een doelman in een grote club altijd op zijn prestatie als hij niet veel werk heeft. Neuer en co. staan er op die weinige momenten dat ze toch eens werk hebben. Dat is het verschil tussen een goeie en een hele goeie keeper."

  "Het luchtverkeer is het werkpunt van Horvath en Hubert"

  Om zo ver te komen moet je een proces doormaken, zegt Vande Walle: "Ervaring en concentratie zijn belangrijk. De job van een doelman is meer dan alleen een goal verhinderen. Hij moet ook het spel lezen en anticiperen, op het juiste moment op de juiste positie staan."

  Vande Walle weet wat er schort aan het spel van de twee: "Hun werkpunt is het luchtverkeer, zoals we dat noemen. Ze durven wel uit te komen, maar ze komen verkeerd uit."

  "Het is zuiver een kwestie van vertrouwen, zeker niet van techniek. Het punt is wel dat luchtverkeer moeilijk te trainen valt. Je kan daar alleen maar aan schaven door matchen te spelen. In plaats van nu eens die en dan eens die, zou je best iemand laten staan om hem te laten groeien. Maar heeft Club Brugge dat geduld?"

  "Zou keuze voor Butelle begrijpen"

  Naast Horvath en Hubert heeft Club ook nog Ludovic Butelle en jeugdinternational Jens Teunckens in zijn A-kern. Butelle liet vorig seizoen van zijn pluimen en was sinds het tussenseizoen maar 3e of 4e doelman. Coach Ivan Leko liet vandaag op de persconferentie weer een opening voor de Fransman.

  "En waarom niet", vindt Vande Walle. "Dan kies je voor iemand met ervaring en meer bagage. Natuurlijk moet je oppassen dat je niet te veel wisselt, zodat niet iedereen gaat twijfelen. Maar als je je als coach niet zo comfortabel voelt, begrijp ik Leko."

  "Ik zou Horvath zeker niet afserveren"

  Vande Walle vindt niet dat Club Brugge naar nóg een doelman moet uitkijken in de winterstop. "In België zie ik daar niemand voor in aanmerking komen. Ze hebben 4 talentvolle doelmannen. Het probleem is dat Horvath naar de VS ging om vertrouwen op te doen met de nationale ploeg, maar daar geweldig in de fout ging. Als hij een toffe match had gespeeld, had hij misschien weer gewoon aangepikt."

  "Ik zou Horvath zeker niet afserveren. Maar Club zal dat ook niet doen, het weet dat het geen kwalitatief probleem is."

  "Ik zeg altijd: een doelman is op de goeie weg als hij tegelijk volledig geconcentreerd en volledig relaxed kan zijn."

  "Met deze 4 doelmannen in de A-kern zit Club meer dan goed. Alleen moet je ze goed kunnen houden."

  "Ik vind rotatie van doelmannen geen slechte zaak"

  In de tijd van Vande Walle had je 1 titularis in het doel en 1 reserve. "Daar wordt nu vaker van afgeweken. En ik vind dat geen slechte zaak. Zoals Boeckx en Sels bij Anderlecht, Mignolet en Karius bij Liverpool. Vroeger kon ik daar absoluut niet inkomen, nu wel. De keepers zijn net als de andere spelers deel van de ploeg."

  "Je moet als coach wel nagaan wie daar mentaal tegen bestand is. Dat je niet van 2 goeie doelmannen, 2 twijfelachtige maakt. Op Anderlecht kunnen ze ertegen, denk ik. Boeckx kan dat, Sels is dat gewoon."

  "3 seizoenen zelfde doelman is nu al lang"

  Club Brugge had vroeger een echte traditie van jarenlang dezelfde doelman (Jensen, Verlinden, Vande Walle, Stijnen). "Ik zat 11 seizoenen bij Club, maar de markt van de voetballerij is helemaal veranderd. 3 seizoenen is nu al lang. Als ze sneller goed zijn, gaan ze ook sneller naar het buitenland."