• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Tien jaar Eden Hazard: Van "le petit" in Lille tot fenomeen in de Premier League

  Eden Hazard mag zich al tien jaar profvoetballer noemen.

  Dag op dag 10 jaar geleden, op 24 november 2007, maakte Eden Hazard zijn profdebuut als voetballer. Hazard was 16 jaar, 10 maanden en 17 dagen toen hij bij Lille OSC mocht invallen. Stef Wijnants kijkt hoe het de kleine dribbelaar in die 10 jaar vergaan is. Het verhaal van een straffe carrière.

  Kampioen op zijn 20e

  Het was destijds helemaal geen verrassing dat Eden Hazard zich zo snel zou ontwikkelen bij Lille. Zijn snelheid zonder, maar meer nog mét bal deden de monden openvallen. "C’est qui, le petit?"

  Een half jaar na zijn debuut was hij al een vaste waarde in het elftal van coach Rudi Garcia. Toen al viel de speelsheid, de achteloosheid op waarmee de jonge Belg op het veld rondliep. Voor Hazard was voetballen een spelletje. Druk? Non, merci! Het gleed van hem af.

  Net over de Franse grens maakte Hazard deel uit van een team dat Frankrijk ging verbazen. In 2011 werd Lille na meer dan 50 jaar nog eens kampioen. Hazard dirigeerde, dribbelde en ontpopte zich tot de ster van de ploeg. Hij was toen nog maar 20.

  Clubs uit heel Europa toverden het ene fabelachtige bod na het andere tevoorschijn maar Hazard had het in Rijsel nog altijd naar zijn zin en wilde graag Champions League spelen. “Misschien komt de Champions League na dit seizoen nooit meer terug”, relativeerde hij de enorme belangstelling.

  Ik, Eden Hazard

  Maar 1 jaar later kon Hazard niet meer aan de lokroep van een topcompetitie en het grote geld weerstaan. Chelsea, dat net de Champions League had gewonnen, lijfde hem in.

  Nu zou het allemaal bittere ernst worden. Elke actie zou met een vergrootglas bekeken worden, elke dribbel tot in detail geanalyseerd, elke stap buiten het voetbal door de roddelpers gefileerd. Het deed Hazard allemaal niets.

  Het tactische keurslijf waarin strategen Benitez, Mourinho of Conte hem probeerden te steken lukte maar half. Hazard voetbalde nog steeds alsof het op een pleintje of in de achtertuin was. En de tabloids begrepen al snel dat Hazard liever bij zijn familie zat dan in de hippe tenten in Londen.

  Opmerkelijke cijfers

  Eden Hazard heeft in de meest gecoverde competitie ter wereld tot nu toe zowat alle mogelijke prijzen gewonnen: titel, FA-cup, League Cup, Europa League. Mocht hij een schoorsteen hebben hopen we maar dat die groot genoeg is om alle individuele trofeeën op te zetten.

  De cijfers bewijzen ondertussen de fenomenale impact van Eden Hazard op de Premier League:

  • 96: som van het aantal goals (60) en assists (36). Slechts drie spelers doen beter sinds Hazard in Engeland speelt: Agüero (131), Lukaku (123) en Kane (99).
  • 60: topschutter van Chelsea sinds zijn komst in 2012
  • 637: niemand voltooide meer dribbels in de Premier League sinds 2012. In de vijf grote competities deed slechts één speler over dezelfde periode meer geslaagde dribbels: Lionel Messi (752).
  • 473: aantal overtredingen gemaakt op Hazard. Niemand is vaker foutief afgestopt sinds juli 2012.
  • 326: sinds zijn debuut is er slechts één veldspeler in de vijf grote competities die meer matchen heeft gespeeld (Marek Hamsik: 333).

  Superlatief versus kritiek

  Na alweer een fantastische prestatie worden de vergelijkingen met Neymar, Ronaldo of Messi bovengehaald maar telkens weer krijgt hij even snel kritiek omdat hij te weinig passie of leiderschap uitstraalt.

  Hazard is guitig en voetbalt zoals hij praat met een "tongue in cheek". Ambitieus is hij wel degelijk maar niet ten koste van alles. “Ik probeer wel de beste te zijn maar als ik dat niet ben, is dat voor mij geen probleem. Prochaine question s'il vous plaît.“

  Juve, Real, Barca of gewoon Chelsea?

  "Wat nu?", vragen analisten zich af. Kan het nog beter en waar moet hij naartoe? Weg bij Chelsea werd al in de nadagen van Mourinho geopperd, maar zo eenvoudig ligt het natuurlijk niet.

  Het loonbriefje van Hazard toont intussen zoveel nullen - een vernieuwing van zijn contract zou hem 350.000 euro opleveren, per week welteverstaan - dat alleen de allerstrafsten Abramovich kunnen uitkopen. De twee clubs uit Manchester lijken wegens een nationale vernedering voor de Rus niet aan de orde, Juventus zal zichzelf wellicht moeten uithongeren, Bayern München doet eigenlijk nooit gekke zaken, dus lijken enkel Real Madrid of FC Barcelona in aanmerking te komen.

  De liefde van Hazard voor de Koninklijke is alom bekend maar dat hij Londen zomaar gaat verlaten is zelfs zonder het financiële verhaal hoogst onzeker. Champions League-winst met Chelsea is de parel aan de kroon. Bovendien woont en leeft hij graag met zijn gezin in Londen.

  De beste ter wereld zal Hazard wellicht nooit worden. Of er ooit een betere Rode Duivel is of geweest is, mag u zelf beslissen. Morgen speelt Hazard met Chelsea in Liverpool. De kranten puilen uit met voorberschouwingen maar voor Eden is het "just another day at the office".

  De 10 beste fratsen van Eden Hazard

  Video player inladen ...