• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Milanov: "Fysiek sterker worden om mentaal steviger in mijn schoenen te staan"

  Milanov tijdens de BOIC-stage in Lanzarote.

  Voor discuswerper Philip Milanov was 2017 een jaar met ups en downs. Op het WK haalde hij de finale niet. "Dat ik tijdens kwalificaties niet voluit ga, is een mentale kwestie", zegt Milanov op de BOIC-stage in Lanzarote.

  Milanov: "Moest me te veel haasten op het WK"

  Philip Milanov (26) gooide 2 jaar geleden hoge ogen met een zilveren WK-medaille in het discuswerpen. Een jaar later deed hij het even goed op het EK.

  Maar op het voorbije WK in Londen ging het mis. "Ik had maar een kwartier de tijd om van het opwarmingsterrein naar het stadion te gaan", zegt Milanov. "Ik moest me enorm haasten. En die stress nam ik mee naar de kwalificaties."

  In die kwalificaties eindigde Milanov pas 14e met een worp van 63,16 meter. "Het niveau blijft stijgen in het discuswerpen, waardoor er ook in de kwalificaties verder geworpen wordt."

  "Maar zelf kan ik niet voluit gaan in de kwalificaties. En dat is vooral een mentale kwestie. Hoe ik daar kan aan werken? Als ik fysiek sterker word op training, zal ik mentaal sterker zijn in wedstrijden."

  "Ik voel me nog altijd 20"

  "Het WK was het enige minpunt van 2017", zegt Milanov. "Voor de rest was het een succesvol jaar. Ik ben voor het eerst 2e geëindigd in het klassement van de Diamond League, in de finalewedstrijd in Brussel werd ik 4e."

  "Mijn resultaten waren in 2017 ook heel constant: ik wierp telkens voorbij de 66 meter (behalve op het WK). Dat is een goed teken voor volgend seizoen."

  Of er nog altijd groeimarge is bij Milanov? "Ik voel me nog altijd jong, alsof ik 20 jaar ben", zegt de 26-jarige atleet. "Het enige dat me afremt op training, zijn blessures. Maar dat zal wel goedkomen."

  "Belang van wereldranglijst is goed voor mij"

  En wat verwacht van Milanov van 2018? Mijn eerste doel is de Diamond League-meeting in Doha (4 mei)", zegt Milanov. Ook indoor wil ik presteren: in het kogelstoten ben ik de voorbije 2 seizoenen telkens Belgisch kampioen geworden in die discipline."

  "Kogelstoten is goed voor mijn explosiviteit en je past er dezelfde techniek toe als bij het discuswerpen. Het is ook eens leuk om het discuswerpen af te wisselen met het kogelstoten."

  Vanaf 2019 worden de limieten afgeschaft en moeten atleten zich plaatsen voor grote toernooien op basis van de wereldranglijst. “Voor mij is dat een goede zaak, omdat ik constant presteer. Ik sta momenteel 4e op de wereldranglijst. Maar voor opkomende talenten wordt het zo wel moeilijker om deel te nemen aan grote toernooien."