• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Anthuenis: "Geduld van publiek is op, misschien moet Teodorczyk enkele weken rusten"

  Teodorczyk kon enkele goeie kansen niet afwerken tegen Bayern.

  Dat Lukasz Teodorczyk dit seizoen maar moeilijk tot scoren komt - ook woensdag tegen Bayern - heeft ook Aimé Anthuenis gezien. De 73-jarige oud-coach van Anderlecht in de glorieperiode met het gouden spitsenduo Koller-Radzinski legt voor ons de vinger op de Poolse wonde en denkt mee na over een oplossing: "De diepe spits is de moeilijkste positie in een elftal."

  Anthuenis werd rond de eeuwwisseling 2 keer op een rij kampioen met Anderlecht en gooide vooral hoge ogen in de Champions League met thuiszeges tegen Manchester United, Real Madrid en Lazio Roma.

  De ex-coach van onder meer Lokeren, Genk, Germinal Beerschot en België doet 3 vaststellingen over de man die vorig seizoen 22 competitiegoals maakte en nu nog maar aan 3 doelpunten zit.

  1) "Scoringsprobleem is niet van vandaag, geduld van publiek is op"

  "Het is al maanden dat Teodorczyk niet scoort. Maar dat kan gebeuren als spits. Niet in vorm zijn of niets dat lukt, het overkomt alle spitsen."

  "Omdat het bij Teodorczyk al een hele poos duurt, zou ik het interessant vinden om hem misschien enkele weken op rust te zetten en Onyekuru, Harbaoui of Beric een kans te geven."

  Al geeft Anthuenis toe dat de gemiste kansen van Teodorczyk woensdag voor de rust niet zo makkelijk waren. Het publiek ging tekeer tegen de Pool. Moet de spits juist niet meer gesteund worden? "Daar mag hij niet over klagen. Het publiek heeft hem in eerste instantie hard gesteund en ook de coaches Weiler en Vanhaezebrouck, want hij mag spelen. Maar dit is al van juli aan de gang. Het publiek heeft geduld, maar dat is gestopt."

  2) "Teodorczyk presenteert zichzelf de rekening"

  "Teodorczyk is een spits die nukkig reageert als hij niet scoort. Hij is te veel gefocust op randzaken en reageert zich af op refs en spelers, waardoor hij zichzelf de rekening presenteert. Met zijn hautain en raar gedrag maakt hij het voor zichzelf onmogelijk."

  "De Pool is ook het type speler dat het moet hebben van zijn scorend vermogen. Veel meespelen en kaatsen is niet aan hem besteed. In een moeilijke periode kan hij niet terugvallen op zijn balvastheid of techniek."

  "Maar het kan ook snel weer keren. Niets zegt dat hij volgend weekend op Lokeren niet 2 keer scoort." Ter info: tegen Kortrijk zondag is Teodorczyk geschorst.

  3) "Spits is de 1e speler die onder druk komt, als je niet wint"

  Anthuenis maakt ook even de vergelijking met zijn Anderlecht van 17 jaar geleden. "Al kun je geen periodes vergelijken. Maar als je dat doet, moet je het hele team vergelijken. Als een team niet wint, is het de spits die het eerst onder druk komt. En de doelman."

  "Met alle respect, maar het Anderlecht van toen - en dat zeg ik niet omdat ik er coach van was - was qua klasse, loopvermogen, techniek en collectiviteit meer dan 1 klasse hoger."

  "Dat is een vaststelling. En dat gaat verder dan Anderlecht. Belgische ploegen kunnen in de Europa League wel nog eens iets tonen, maar niet in de Champions League. Dat is bewezen met de 0 op 18 van Club en nu de 0 op 15 van Anderlecht."

  Anthuenis zegt er meteen bij hoe dit komt: "Toen gebeurde het dat de betere spelers in België, Belgen én buitenlanders, door Anderlecht, Standard of Club werden opgekocht. Maar die tijd is al lang voorbij. Ik geef het voorbeeld van Genk, waar Courtois en De Bruyne heel snel naar het buitenland gingen. Vaak gaan jonge Belgen al op hun 15, 16 jaar. Dat is de macht van het geld."

  "Als de speler het zelf zou weten, was het al opgelost"

  Vaststellen is één, een oplossing vinden iets anders. Anthuenis probeert het.

  Wat moet Teodorczyk doen? "Dat is iets heel persoonlijks. En als de speler het zou weten, zou het snel opgelost zijn. Die oplossing verschilt van persoon tot persoon en is niet nieuw. Eigenlijk is dit een kwestie die niet op te lossen valt. Elke voetballer komt het veld op met het idee om beter te doen dan de vorige wedstrijd, maar soms speelt hij dan een hele slechte match. Dat heeft ook te maken met vorm."

  Wat moet Vanhaezebrouck doen? "Ik voel mij niet geroepen om te zeggen wat Hein moet doen. Ik heb het vroeger ook meegemaakt dat een spits eens niet scoorde. Je kan dan op training, desnoods afzonderlijk, aan het afwerkingsgevoel werken. 30 minuten alleen met een keeper of met een paar spelers die assists geven. Hein zal dat misschien ook wel doen."

  "Bij de ene spits lukt dat, bij de andere niet. Alle trainers proberen dat, maar een vast antwoord is het niet."

  Moet Anderlecht een nieuwe diepe spits halen? "Hoe groter de club, hoe meer diepe spitsen er zijn. Maar je kunt maar met 1 spelen. Een diepe spits is ook afhankelijk van de toevoer. De diepe spits is voor mij de moeilijkste positie in het elftal."