• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  UCI-baas: "Ik wil budgetplafond bij WorldTour-ploegen invoeren"

  Team Sky is naar alle waarschijnlijkheid de rijkste ploeg ter wereld.

  David Lappartient wil de grote machtsblokken in het wielrennen breken. De voorzitter van de wereldwielerbond UCI herhaalt daarom zijn voornemen om een plafond in te voeren dat de budgetten van de teams begrenst.

  Lappartient is al langer een voorstander van een meer evenwichtige strijd. Nog voor zijn verkiezing tot voorzitter had de Fransman al gezegd dat hij van een budgetplafond één van zijn strijdpunten zou maken.

  Nu herhaalt Lappartient zijn voornemen en kondigt hij aan zijn idee in concreto uit te werken.

  "Laat me eerst dit zeggen: ik ben tegen een salary cap voor de renners zelf. Voor mij mogen wielrenners zoveel verdienen als ze willen. En ploegen moeten zo veel mogen betalen voor een renner als ze willen", zegt Lappartient.

  "Waar het mij om gaat is een plafond in te voeren voor het algemene ploegbudget. Dat betekent dat als je één bepaalde renner een hoog loon uitkeert dat je dan minder geld overhoudt voor andere renners. Daardoor ga je de sterke renners automatisch beter verdelen over de diverse ploegen."

  "Wat iedereen wil is dat koersen attractief zijn. De mensen willen open wedstrijden zien in plaats van koersen die door een ploeg met de allerbeste renners volledig geblokkeerd wordt."

  18 miljoen euro gemiddeld

  Lappartient verwijst daarmee tussen de regels naar Team Sky, dat de grote ronden en vooral de Tour de France al een aantal jaar domineert. Hij refereert in zijn betoog letterlijk aan een ploeg uit een verder verleden: "In de jaren 80 had je La Vie Claire. Zo herinner ik me de Tour van 1986 met Bernard Hinault en Greg LeMond (die eerste en tweede eindigden, red)..."

  Volgens Lappartient schommelt het gemiddelde budget van een WorldTour-ploeg rond 18 miljoen euro. De grootste ploegen kunnen uit het dubbele van die pot vissen, zij hebben een budget van zo'n 35 miljoen euro.