• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De Plus zit weer op fiets na crash: "Totaal geen vrees in afdalingen"

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Op 7 oktober is Laurens De Plus spectaculair over de vangrail gevallen in de Ronde van Lombardije. De jonge renner van Quick-Step Floors had geluk en kwam ervan af met een breukje in zijn knie en enkel. Hij traint ondertussen weer volop, Sporza zocht de renner onderweg op in het Pajottenland.

  "Het gaat heel goed met mij"

  Twee Belgen verdwenen die zaterdag in Lombardije op dezelfde plaats in de ravijn. Jan Bakelants verging het veel erger met 7 gebroken ribben en 4 gebroken ruggenwervels. Zijn rentree is nog niet voor meteen, al kon hij snel weer stappen na een operatie. De Plus moest niet onder het mes en rijdt alweer gezwind over de Vlaamse heuvels.

  "Het gaat heel goed met mij", zegt De Plus. "Het gaat allemaal sneller dan verwacht. De eerste 3 weken waren moeilijk: ik had veel pijn en moest veel rusten."

  "Maar daarna is het opeens spectaculair verbeterd. Ik zit nu al een dikke week op de fiets. De fietsbeweging gaat weer vlot, op de trappers lopen gaat nu ook al en ik kan al een beetje bergop fietsen. Dus alles komt zeker goed."

  "Ik kan gewoon aan voorbereiding beginnen zoals het moet"

  De Plus heeft wel nog wat pijn aan zijn gehavende enkel. "Maar dat is normaal, we zijn nog maar 6 weken verder. Alles heeft zijn tijd nodig."

  Dat het zo vlot zou gaan, had De Plus niet verwacht: "Zeker niet na de eerste 3 weken. Maar ik denk dat het lichaam van een topsporter en van een jonge gezonde mens gewoon sneller herstelt. Ik zal gewoon bij de groep kunnen aansluiten op de stage, denk ik. Ik zal geen achterstand oplopen en kan gewoon aan de voorbereiding beginnen zoals het moet."

  "Ik verwacht geen problemen in mijn eerste wedstrijd"

  Zowel De Plus als Bakelants beseffen dat ze aan het ergste zijn ontsnapt. Denkt de 22-jarige Ninovieter nog vaak terug aan zijn crash? "Neen. Ik probeer het los te laten. Ik denk dat als je erbij stilstaat, het je je hele carrière zal parten spelen. Ik wil het niet vergeten, maar wel proberen los te laten en kijken naar de toekomst."

  De Plus viel in Italië in een afdaling. Zit die vrees er bij de afdalingen in Vlaanderen nog in? "Neen, totaal niet. En ik heb ook al een paar keer in groep getraind. Nu, training en wedstrijd is iets totaal anders. Het kan zijn dat het wat moeilijk zal verlopen in mijn eerste wedstrijd, maar ik verwacht geen problemen. Ik heb van in het begin de knop omgedraaid."

  "Heb regelmatig contact met Bakelants"

  Heeft De Plus Bakelants nog gehoord? "Jawel, we hebben regelmatig contact. We zijn een beetje lotgenoten, zoals ze zeggen. Zijn situatie houdt me bezig, ik denk er vaak aan. Maar het gaat ook goed bij hem. Dat maakte mij blij. Ik duim nu volop voor hem."

  "Jan heeft natuurlijk een totaal andere blessure. Hij is ook iets ouder. Dat zal in zijn hoofd misschien iets moeilijker zijn. Ik hoop dat alles goed komt en dat hij aan het seizoen kan beginnen zonder achterstand."

  "Op 13 oktober 2018 wil ik zeker terug naar Lombardije, die koers ligt mij"

  Wat zijn de plannen van De Plus voor volgend seizoen? "Dat kan ik nu nog moeilijk zeggen. Volgende week zit ik pas samen met de ploegleiding. Er volgt eerst nog een medische check-up bij de dokter om te kijken of alles echt goed genezen is. Als de stages beginnen, zal het programma snel bekend worden."

  Wat doet hij op 13 oktober 2018? "Dan zou ik er graag weer bij zijn in Lombardije om er een mooie koers te rijden, hopelijk zonder te vallen. Ik wil zeker terug, want die koers ligt mij, denk ik. Ik heb dat dit jaar ook getoond. Ik maakte alleen een stomme stuurfout diep in de finale."

  De Plus' ouders volgden de koers in Italië toen het gebeurde. "Zij hebben er meer last van dan ik. Het is een klein trauma voor hen. Maar ze moeten het proberen te vergeten."