• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Voor Goffin moet ik 1 of 2 rackets besnaren, Darcis zit aan 6 à 7 per match"

  Dieter Calle heeft net een racket voor kapitein Johan Van Herck besnaard.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Dieter Calle heeft net een racket voor kapitein Johan Van Herck besnaard.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  De Belgische Daviscupploeg bestaat niet alleen uit spelers en een kapitein. Het nationale tennisteam beschikt ook over kinesisten, een teamdokter en een bespanner. Die laatste moet tijdens een weekend tientallen rackets tunen en besnaren voor de spelers.

  "David is de makkelijkste"

  Dieter Calle begon ooit als bespanner van Xavier Malisse, nu werkt hij voor de hele tenniswereld. Tijdens de Daviscupweekends verzorgt hij de rackets van het Belgische team. En dat is soms werken geblazen, ook tijdens de wedstrijden.

  "David is de makkelijkste", vertelt Calle. "Hij speelt meestal met een standaardframe. Per wedstrijd moet ik voor hem 1 of maximaal 2 rackets besnaren. Dat is heel weinig."

  "Steve Darcis is een probleemgeval", lacht Calle. "Op training slaat hij met een lage bespanning. Tijdens wedstrijden wil hij 3 of 4 kg extra. Dan voelt hij zich beter."

  "Dat maakt wel dat ik 6 à 7 rackets voor hem moet besnaren tijdens een match. En dat moet zo snel mogelijk. Dankzij mijn ervaring lukt dat doorgaans in 4 spelletjes."

  En dan heb je nog het dubbelduo Bemelmans-De Loore. "Twee makkelijke spelers", vindt Calle. "Ze tennissen allebei met 25 kg en dat veranderen ze nauwelijks. Ze krijgen van mij 4 rackets voor een wedstrijd en dat volstaat meestal. Tijdens een match heb ik amper werk met die twee."

  Moppen tappen in de kleedkamer

  Dieter Calle bespant niet alleen rackets, tijdens de Daviscup trekt hij in de kleedkamer graag zijn moppentrommel open. "Dat ligt in mijn karakter", lacht hij.

  "Op die manier kan ik de spelers wat kalmeren voor een wedstrijd. Dat doe ik graag. Dan kunnen de spelers relaxed aan hun wedstrijd beginnen."

  "Johan stuurt ons om 23u naar bed"

  Dieter Calle draait het langst mee in de omkadering. Met kapitein Johan Van Herck heeft hij veel zien veranderen binnen de nationale ploeg. "Hij heeft het team geprofessionaliseerd", vertelt de bespanner.

  "Voor ons en voor de spelers. Johan volgt de spelers intensief tijdens het seizoen en voor ons organiseert hij stafvergaderingen. Voordien deed niemand dat."

  "Johan is professioneler, maar ook strenger", vindt Calle. "We drinken geen alcohol aan tafel met de spelers en om 23u zoeken we ons bed op."

  "Federer betaalt tot 50.000 dollar"

  Dieter Calle runt een eenmanszaak en heeft klanten uit de top 100 van het tennis. "Er is maar een firma in de wereld die ook rackets tunet zoals ik", vertelt hij. "Een Amerikaanse firma met vier bespanners."

  "Zij reizen de wereld rond om rackets te besnaren. Federer is klant. Tijdens grandslam- en andere toptoernooien heeft hij een persoonlijke bespanner bij zich. Daar betaalt hij volgens mij tot 50.000 dollar per jaar voor."

  "Niet iedereen doet dat. Rafael Nadal laat zijn rackets gewoon besnaren door de bespanners van de toernooien zelf. Voor David Goffin volstaat die service ook."