• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "In welke mate kan een robot het artistieke aspect van gymnastiek beoordelen?"

  Nina Derwael is onze topturnster momenteel.

  Een Japans bedrijf werkt aan een computerprogramma om de jurering van turnkampioenschappen te vergemakkelijken. Valerie Van Cauwenberghe, zelf jurylid en topsportcoördinator gymnastiek, heeft haar twijfels. "Maar als versterking voor de jury zou het wel een meerwaarde zijn."

  Een Japanse informaticagigant werkt aan een computerprogramma dat de bewegingen van turners analyseert en er meteen een score op plakt. Dat zou het werk van de jury moeten vergemakkelijken en zou op termijn de juryleden zelfs helemaal kunnen vervangen.

  Valerie Van Cauwenberghe, topsportcoördinator gymnastiek en zelf ook internationaal jurylid, heeft haar twijfels. "Ik ben natuurlijk geen informaticus. Maar of dat allemaal realistisch is, daar stel ik me vragen bij. Niet alles is technisch, er komt ook een stukje artistiek bij. Ik weet niet in welke mate dat kan beoordeeld worden door een robot."

  Maar als extra hulpmiddel zou het wel handig kunnen zijn? "Ze stellen zelf voor om dat op de sprong te doen. Daarbij is het bepalen van de hoogte zeker mogelijk. Of ook in de dynamiek van de sprong, de duur van de aanraking. Ik denk dat het daarbij een absolute meerwaarde kan zijn om het verschil te maken tussen de turners."

  "Computer kan niet zien hoe gymnastiek gevoel van muziek naar voren brengt"

  Hoe zou die robotjury bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden op de brug met ongelijke leggers, het toestel waarop Nina Derwael hoge ogen gooit? "Het is zo dat alle elementen die door een handstandfase moeten, ook binnen de 10 graden ten opzichte van de verticale gedraaid moeten worden."

  "Daar heb je verschillende bestraffingen van 1 tot 5 tienden. Daarbij kan de robotjury een meerwaarde zijn. Voor een menselijk oog is het heel moeilijk om dat heel juist te zien. Je weet dat wel als het een grove fout is, maar bij een kleine fout twijfel je soms. Dan kan zo'n systeem een hulpmiddel zijn."

  Zijn er ook dingen die een robotjury niet kan? "Bij grondoefeningen denk ik niet dat een computer kan zien hoe een gymnast het publiek met zich kan meetrekken of hoe een gymnast het gevoel van de muziek naar voren kan brengen. Daar stel ik me vragen bij. Voor grond heb je een artistieke en technische bestraffing."

  "Als we bij aantal zaken versterking zouden krijgen, zou dat goed zijn"

  Is het volgens Van Cauwenberghe nodig dat er versterking komt voor de jury? "Ik jureer dolgraag, dus ik zou het niet leuk vinden als dat zou overgenomen worden. Maar als we bij een aantal zaken versterking zouden krijgen, zou dat goed zijn."

  "Ze zijn absoluut op zoek naar een manier om de snelheid van wedstrijden te verhogen. Soms duurt het zo lang, de code is te ingewikkeld. Dat moet weggewerkt worden, zodat de jureringstijd tussen de 2 gymnasten verkort. Om de sport meer te kunnen promoten, is dat heel belangrijk."

  Juryleden kloppen bovendien lange dagen. "Het zijn soms heel zware dagen, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat en soms ook nog een 2e dag dat je gymnasten op eenzelfde lijn moet beoordelen. We hebben dat gezien op de Spelen vorig jaar. Nina Derwael is toen in het begin heel hard aangepakt op de brug. Als zij later gekomen was, zou ze misschien wel de finale gehaald hebben. Dat was nu niet het geval."

  "Internationaal oké, maar kleine kampioenschappen?"

  Het is niet de eerste keer dat juryleden geholpen worden door een computerprogramma. "Op het meest recente EK voor de jongens is een systeem gebruikt op de ringen om de spanning op de kabel te bekijken tijdens houdingen die 2 seconden moeten aangehouden worden. Dat werd positief onthaald."

  Dan is er ook nog het kostenplaatje, beseft Van Cauwenberghe. "Internationaal oké, maar kleine kampioenschappen? Ik denk niet dat alle landen dat kunnen betalen. Alles kost geld", besluit ze.