• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Waterpolovrouwen beginnen aan (lange) opmars naar top: "Weten niet waar we nu staan"

  Het zijn hoogtijdagen voor de nationale teams in België. In het waterpolo, toch een olympische sport, hinkten ze tot voor kort fel achterop, maar daar werken ze nu bij de vrouwen aan een inhaalbeweging. "Over een twaalftal jaar willen we een rol van betekenis spelen op de internationale toernooien."

  Bij de mannen heeft België momenteel nog geen nationale ploeg, maar bij de vrouwen zijn ze wel opnieuw van het startblok gedoken. "In de jaren 80 stond onze vrouwenploeg nog 8e op de wereldranglijst, maar door allerhande problemen is die ploeg opgehouden te bestaan en sindsdien niet meer in het water gekomen", zegt voorzitter Fabrice Weise.

  Met de Spanjaard Gabriel Hernandez haalde België meteen een topper binnen om de vrouwen te coachen. "Hij werd 2 keer wereldkampioen als speler en 1 keer als coach. Hij was gecharmeerd door ons project. We zijn een klein land met grote problemen, maar we willen er echt iets van maken."

  "Niemand had verwacht dat we zo'n klepper (foto onder) zouden binnenhalen, zeker omdat we vanaf nul starten", zegt kersverse international Fee Lampaert. "Dat is een heel grote motivatie voor iedereen."

  "Je merkt al meteen hoe professioneel hij is. Hij werkt hard op onze basistechniek en kan ook veel tactische plannetjes uit zijn hoed toveren. Het is vanuit die basis dat we naar een hoger niveau moeten groeien."

  "We hebben nog nooit in het buitenland gespeeld"

  Voorzitter Weise wil met België over een twaalftal jaar "een rol van betekenis spelen op de internationale toernooien".

  "Niet meteen winnen, maar wel dat de concurrentie zegt: "Oei, het is tegen België. We hebben niet meteen gewonnen spel.""

  Voorlopig is het wel aftasten wat het niveau van België op dit moment is. "We hebben nog nooit in het buitenland gespeeld. We zullen zeker niet tot de top behoren", beseft Lampaert.

  "In mei nemen we voor het eerst deel aan een internationaal toernooi, een twaalflandentoernooi in Praag", vertelt Weise. "Daar doen enkele landen uit de Europese subtop mee. Dan zullen we meteen weten waar we staan."

  "Door die hele heisa hebben zich juist meer meisjes aangesloten"

  Het is opvallend dat het waterpolo in België nu plots een nieuw elan krijgt, terwijl de sport bij de vrouwen iets meer dan een jaar geleden bijna op sterven na dood was. De zwembond besliste dat jongens en meisjes bij de jeugd niet meer zouden mogen samenspelen, iets wat later werd teruggedraaid.

  "Er is een voorlopige oplossing, maar er zijn nog altijd onvoldoende meisjes om te starten met een aparte competitie", zegt Lampaert. "Positief is wel dat er door die hele heisa heel wat nieuwe meisjes zich hebben aangesloten bij onze club."