• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "David moet ik veel rust geven, Steve moet ik energiek coachen"

  Met David Goffin heeft Johan Van Herck een wereldtopper in zijn team.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Onder kapitein Johan Van Herck scheren de Belgische tennismannen hoge toppen. Komend weekend is hij aan zijn tweede finale toe in de Daviscup. "Na zo'n interland ben ik kapot. Dan lig ik 2 tot 3 dagen in mijn bed", vertelt de 43-jarige coach in een uitgebreid gesprek met Sporza.

  "Ik durf nu veel meer mijn mening te geven"

  In 2011 nam Johan Van Herck het roer over van Réginald Willems bij de nationale mannenploeg. "Toen ze me gebeld hadden voor de job ben ik eerst naar het toernooi van Madrid gevlogen om met Xavier Malisse en Olivier Rochus te praten", herinnert de oud-speler zich.

  "Ik had een duidelijke visie om een ploeg te vormen. Die visie heb ik ook met Steve Darcis doorgepraat, ergens in een wegrestaurant."

  "Samen met een sportpsycholoog heb ik een strategie uitgetekend om een hecht team te vormen. We wilden ons land vertegenwoordigen met de juiste attitude en heel veel respect. Daar zijn we wel in geslaagd."

  Zes jaar later is Van Herck geëvolueerd als bondscoach. "Ik sta met meer vertrouwen voor de groep. Ik durf nu veel meer mijn mening te geven. Spelers mogen ook hun mening geven, maar op een gegeven moment moet ik wel een beslissing nemen."

  "Luisteren naar David, babbelen tegen Steve"

  Tijdens wedstrijden zit de Daviscupkapitein mee op de bank van de speler. "Dan ga ik met iedereen anders om", legt Johan Van Herck uit. "Ik moet aanvoelen wat ik zeg en wat niet. Met de ene speler is dat makkelijker dan met de andere."

  "Naar David (Goffin, red.) moet ik vooral luisteren. Ik moet hem veel rust en vertrouwen geven en kort herhalen wat er met zijn coach is afgesproken. Hij accepteert dat. Ik accepteer ook dingen van hem."

  "Bij Steve (Darcis, red.) moet ik vaak volledige kantwissels babbelen. Dan moet ik energiek coachen en zeggen dat hij goed bezig is. In het dubbel moet ik de spelers vaak wakker schudden, dan coach ik erg agressief."

  "Dagen in mijn bed na interland"

  Een interland is ook voor Johan Van Herck een zware opgave. "Ik ga minstens 3 keer per week joggen", vertelt de kapitein. "Zondagavond moet je het verschil kunnen, zoals we al vaker gedaan hebben. Daarom moet ik zelf ook topfit zijn."

  "Na een ontmoeting is mijn lichaam helemaal op. Dan lig ik 2 tot 3 dagen in mijn bed. Zo'n Daviscup is erg belastend."

  Staat er een houdbaarheidsdatum op de job? Van Herck: "Dat denk ik wel. Op een gegeven moment zal het op zijn. Wanneer? Dat weet ik niet. Op dit moment ben ik nog erg gemotiveerd. Ik wil voortdurend verbeteren. Ook als team."

  "Als trainer is dit de hoogst haalbare job. Geen voltijdse job in België, maar ik geniet er wel met volle teugen van. Ik doe het erg graag, vooral omdat de spelers en de staf zo goed samenwerken. Dat geeft me veel voldoening."

  "Basis gelegd tegen Israël"

  De Daviscupfinale tegen Frankrijk wordt de 16e interland van Johan Van Herck. Welke ontmoeting springt er voor hem uit?  "Voor mij was Israël vier jaar geleden misschien wel de meest speciale", antwoordt hij.

  "Daar hebben we een grote basis gelegd. Sindsdien vormen we een team zoals ik er een in mijn hoofd had. Toen hebben we dingen uitgeklaard, anders hadden we hier nooit gezeten."

  U kunt volgend weekend de Daviscupfinale tussen Frankrijk en België uitgebreid volgen op alle kanalen van Sporza. De ontmoeting begint vrijdag om 14u.

  Video player inladen ...