• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Dat jullie hier zijn, wil toch zeggen dat ik iets kan"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Op het veld hebben we Hassane Bandé (19) leren kennen als een van de grote revelaties van de heenronde. Dinsdag mocht hij zijn eerste persconferentie geven van KV Mechelen. Maak kennis met een timide tiener met veel ambitie en een ontwapenende glimlach.

  Yannick Ferrera, de vorige trainer van KVM, schermde zijn ruwe diamant nog af voor de pers. Alleen na een match mocht hij kort iets zeggen over zijn prestaties. Maar met acht doelpunten in 11 wedstrijden was dat niet meer houdbaar.

  "Bij de nationale ploeg van Burkina Faso heb ik vorige week al eens gesproken op een persconferentie, maar in Europa is dit mijn eerste", zei Bandé bij het begin van zijn babbel.

  "Tot voor kort kenden weinig mensen in mijn thuisland me. Ik speelde wel al voor de U17 en U19, maar dat wordt niet erg gevolgd. Toen bleek dat ik het goed deed in Europa, zijn mensen me beginnen te volgen. Alles is opeens snel gegaan."

  "Dat Anderlecht me geen contract gaf, was vervelend"

  Bandé speelde deze maand voor het eerst voor de nationale ploeg van Burkina Faso, dat zich als tweede in zijn groep niet wist te kwalificeren voor het WK. Maar in België is hij een van de revelaties van de heenronde. Met 8 goals misschien wel dé revelatie.

  "Of ik dat zelf ook vind? Dat mag ik niet van mezelf zeggen. Dat jullie hier vandaag op de persconferentie zijn, is waarschijnlijk omdat ik iets goed gedaan heb", lacht Bandé. "Het kampioenschap is nog niet voorbij. Voor mij persoonlijk gaat het goed. Maar de ploeg heeft meer punten nodig."

  Bandé testte eerder bij de beloften van Anderlecht, maar kreeg er geen contract. "Dat begreep ik niet. Anderlecht zei niet dat ik niet goed was. Ze lieten me alleen weten nog wat te willen wachten. Dat was vervelend voor me. Maar ik ben gewoon nog harder gaan werken. Daarna heeft mijn manager me naar Mechelen gestuurd."

  "Mijn doelen liggen buiten België, ik droom van La Liga"

  Hassane Bandé groeide op in een arme wijk van Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Het maken in Europa als voetballer is levensbelangrijk voor hem. "Mijn familie was arm. Mijn broer is politieagent en heeft de familie altijd onderhouden en mij gesteund om voetballer te worden. Nu kan ik ook voor de familie zorgen."

  "Of Burkina Faso verlaten niet moeilijk was? Nee, het is waar ik dag en nacht voor heb gewerkt. Natuurlijk was mijn familie achterlaten wel zwaar, maar het maken als voetballer was altijd mijn droom."

  Eén ding is zeker na de eerste persconferentie van Bandé. Achter zijn sympathieke verschijning brandt hij van ambitie. "Mijn doelen liggen buiten België. Ik droom van La Liga (de Spaanse competitie). Voor mij is dat de beste competitie. Of dat realistisch is? Met hard werken wel."

  "Ik kende België niet. Ik kende vooral ploegen uit de Champions League, de Europa League en de Ligue 1. Maar ik woon nu bij een heel sympathiek gastgezin in Mechelen. Ik apprecieer ze erg en leer Nederlands (zie onderstaande video)."

  Zo beleefde revelatie Bandé zijn eerste persconferentie

  Video player inladen ...