• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Stefan Everts in zijn bos: "Ik ga voor een sabbatjaar"

  Ex-motorcrossers Everts, Ramon en Smets poseren aan CO2-bos.

  De voorbije week heeft Stefan Everts zijn sabbatjaar aangekondigd. De ex-wereldkampioen heeft tijd nodig om de breuk tussen zijn team en Suzuki te verwerken. "Het is heel jammer, maar het is een keuze die we moeten respecteren", vertelt hij in De Ochtend op Radio 1.

  "De stopzetting met Suzuki was een enorme shock"

  10-voudig wereldkampioen motorcross Stefan Everts heeft tijd nodig om alles te verwerken. "Het was een enorme shock."

  "We werkten de voorbije jaren enorm hard om het Suzuki-team opnieuw op te bouwen en het team in een andere richting te zetten. Dat is nu stopgezet. Het is heel jammer, maar het is een keuze die we moeten respecteren", gaat de gewezen motorcrosser voort.

  "Ik heb me voorgenomen om het een jaar rustiger aan te doen en alles wat te verwerken. Op die manier kan ik ook wat meer tijd steken in mijn zoon Liam, die volop aan zijn carrière bezig is."

  Nu Joël Smets gestopt is als bondscoach, ligt die vacature nog steeds open. Daar is Everts nog niet mee bezig.

  "Ik wil eerst alles verwerken en op een rijtje zetten. Binnen een jaar zien we dan wel. Ook omdat Liam steeds meer tijd en aandacht van me vraagt. Hij heeft enorm veel passie voor de sport en is er op zijn jonge leeftijd al heel hard mee bezig. Met deze nieuwe kans kan ik hem meer tijd en aandacht geven om zijn carrière uit te bouwen."

  Het Stefan Everts-bos: "Blij met de verwezenlijking"

  De voorbije week poseerde Stefan Everts bij het 10e CO2-bos, dat aan hem is opgedragen. 2 andere CO2-bossen kregen de naam van ex-wereldkampioenen Joël Smets en Eric Geboers.

  De verwezenlijking van de CO2-bossen, die helpen mee aan een verminderde CO2-uitstoot, komt er als gevolg van de "red de motorcross-actie". 

  "De sluiting van het Roeterbos, mijn eigen thuiscircuit, was de aanleiding voor de hele actie", legt Everts uit. "Er worden alsmaar meer circuits van ons afgenomen en er komt ook niets in de plaats. Daarom organiseerden we een stille mars, waaruit het idee kwam dat elke vergunninghouder van de motorcross compenseert met 1 boom."

  Momenteel hebben Everts en co al meer dan 50.000 bomen geplant. 

  "De bomen kunnen we onder andere financieren door shirts van de huidige toppers op wereldniveau te verkopen op eBay. Het bleek ook niet zo makkelijk om "zomaar" een bos te planten. Daarvoor werken we nu samen met natuurorganisatie Bos+, een organisatie die ook probeert om bossen aan te planten."

  "Momenteel zijn er nog 5 trainingsomlopen doorheen Vlaanderen, wat veel te weinig is", klinkt het. "Het wordt nog moeilijk om deze te behouden, laat staan nieuwe bij te krijgen."

   

  Teamtruck van Suzuki te koop

  Door het stopzetten van de samenwerking met Suzuki zette Everts de teamtruck te koop. "Ik had het heel moeilijk", verklaarde hij.

  "Ik had zelfs de kans om privé voort te doen met Suzuki. Ik zou nog steun krijgen, maar dan enkel op materieel vlak. Motoren en onderdelen bijvoorbeeld. Ik heb dan toch beslist om het risico niet te nemen. Ik zou er te veel geld moeten insteken. Het is al moeilijk om sponsors binnen te halen, zeker met de budgetten die wij nodig hebben."

  Enkele foto's tijdens de voorstelling van de CO2-bossen