• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandenbempt: "Voetballiefhebber heeft niet veel plezier beleefd aan heenronde"

  Club Brugge is herfstkampioen.

  De heenronde in onze competitie zit erop: Club Brugge is na 15 speeldagen de autoritaire leider. Hoe blikt voetbaljournalist Peter Vandenbempt terug op het eerste deel van de Jupiler Pro League?

  Slimste manier om dit weekend te volgen: de samenvattingen bekijken

  De laatste speeldag was niet meteen om vrolijk van te worden. Het was een speeldag met veelal voetbal zoals het weer: somber, kil en koud. Zo'n weekend waarbij je wanhopig een keer op de kalender kijkt hoeveel speeldagen er nog zijn voor de winterstop.

  Een dat je doet uitkijken naar de lente, wanneer het voetbal misschien nog altijd niet goed is, maar de zon toch tenminste schijnt.

  Ik heb trouwens trainers bijna enkel maar horen zeggen dat de wedstrijd niet goed was, het voetbal matig, maar dat de organisatie er stond, er volwassen werd gespeeld of dat hun ploeg efficiënt was geweest, dat de 0 nog een keer werd gehouden. Dan weet je het eigenlijk wel.

  En oké, voor alle duidelijkheid, ik heb gisteren wel genoten van de eerste 20 minuten na de rust van Club Brugge tegen Waasland-Beveren. Dat was heel erg goed.

  Maar als je enkel naar de samenvattingen hebt gekeken, enkel dan heb je natuurlijk wel veel plezier beleefd aan deze speeldag. Want er zijn wel een paar ronduit heerlijke doelpunten gemaakt. Zoals die 2 van Anderlecht bijvoorbeeld, die 3 van Club Brugge of dat ene van Genk. Dat was eigenlijk de beste en slimste manier om het Belgisch voetbal dit weekend te volgen.

  Kwaliteit van toonaangevende clubs in heenronde was grote teleurstelling

  Heel de heenronde beschouwd denk ik niet dat de voetballiefhebber daar veel plezier aan heeft beleefd. Dat is mijn mening tenminste. Het is eigenlijk al begonnen met die dramatische Europese zomer, waar geen enkele Belgische club door de voorronde is geraakt. Dat heeft wat mij betreft toch de toon gezet.

  Natuurlijk zijn er positieve verrassingen, zoals Waasland-Beveren bijvoorbeeld, dat met attractief voetbal en veel doelpunten een plaats in de top 6 had verdiend. Of het Moeskroen van de eerste weken. Antwerp, dat vooral qua beleving en enthousiasme rond het veld een aanwinst is geweest.

  En zoals altijd zijn er ook een paar heel fijne ontdekkingen: Morioka van Waasland-Beveren (foto onder), Govea van Moeskroen, Bandé van KV Mechelen of Rodrigues van Antwerp. En dan laat ik er nog een paar onvermeld.

  Daar hebben we bij momenten wel plezier aan beleefd. Maar het niveau van je competitie wordt toch vooral ook mee bepaald door de kwaliteit die de toonaangevende clubs brengen. En dat was een grote teleurstelling.

  Club Brugge heeft het natuurlijk wel goed gedaan. Maar hoeveel echt goeie wedstrijden op 15 hebben Anderlecht, AA Gent, Standard en finaal zelfs Racing Genk eigenlijk gespeeld? Veel en veel te weinig.

  En dat ondertussen de helft van onze clubs al van trainer heeft gewisseld, ook dat was een tragisch dieptepunt.

  Altijd geestig om naar de voorspellingen van voor competitie te kijken

  Heel veel ploegen staan niet op de plaats waar we hen verwacht hebben. Het is altijd geestig om na verloop van tijd - nu bijvoorbeeld - eens te kijken naar de voorspellingen die waarnemers of specialisten voor de start van de competitie zoal doen.

  Voor de sport heb ik er de verwachtingen eens bijgehaald van een journalist. Om hem niet helemaal voor schut te zetten zal ik zijn identiteit niet onthullen, maar hij praat op maandagmorgen wel een keer over voetbal op de radio.

  Ik moet er wel aan toevoegen dat hij zelf altijd de eerste is die zegt dat het heel dom en zinloos is om voor de competitie voorspellingen te doen.

  Hij kent al die nieuwe spelers van haar noch pluim, dus kan hij niet inschatten hoe sterk al die ploegen zijn. Ook omdat hij niet weet of spelers die vorig seizoen sterk presteerden dat dit jaar opnieuw zullen herhalen. En bovendien worden er in de maand augustus nog 1.000 transfers gedaan en zien de clubs er op 1 september weer helemaal anders uit.

  Dus: vooral geen goed idee dat voorspellen, en hij heeft gelijk gekregen. Bijvoorbeeld in het post-Preud'homme-tijdperk, met een nieuwe, jonge en aan de top eigenlijk onervaren coach als Leko, dat ging een moeilijk verhaal zijn.

  Anderlecht ging met Kums en Onyekuru een stuk sterker zijn en ongetwijfeld ook beter gaan voetballen. AA Gent-voorzitter Ivan De Witte had gelijk dat zijn club een titelkandidaat zou zijn. Genk mocht zeker een plaats in de top 3 ambiëren. En KV Mechelen zou nu eindelijk met een paar gerichte transfers eens in de top 6 kunnen eindigen.

  Je hoeft maar naar de stand te kijken om vast te stellen dat de voorspellingen niet bepaald zijn uitgekomen. Ik moet wel zeggen: de man heeft een paar keer wel gelijk gekregen, maar die gevallen laat ik onvermeld, anders klopt mijn verhaaltje niet.

  Peter Vandenbempt