• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Coach Swings: "Ontstekingsremmers kunnen reden zijn"

  Coach: "Het liep al beter dan in Heerenveen."

  In het kamp van Bart Swings zijn ze op zoek naar een verklaring van een tegenvallend seizoensbegin. Zorgen maken ze zich nog niet. "Als Bart goed presteert in Noord-Amerika staat hij weer op de rails voor de Olympische Spelen", vertelt zijn coach Jelle Spruyt.

  "Toch vertrouwen getankt"

  Bart Swings greep gisteren in Noorwegen naast een olympisch ticket voor de 10 kilometer. Met 13'12"32 schaatste hij sneller dan op de Spelen in Sotsji (13'13"99), maar toch ging hij seconden te traag voor een startplaats in Pyeongchang.

  "In theorie kunnen we ons nog plaatsen via een gecombineerd klassement, maar dan moet de concurrentie heel slecht rijden. Dat wordt heel moeilijk", beseft coach Jelle Spruyt in een gesprek met Sporza.

  "Jammer natuurlijk, maar we zijn ook opgelucht. In Stavanger liep het al beter dan een week eerder in Heerenveen. Bart schaatste zijn derde tijd op een laaglandbaan, dat is niet slecht."

  "Na de eerste Wereldbeker kon je denken dat we niet meer konden schaatsen. In Noorwegen heeft hij toch wat vertrouwen getankt op de 10 kilometer. Zo slecht was het allemaal niet."

  "Dit scenario hadden we niet verwacht, maar als Bart goed presteert in Noord-Amerika staat hij weer op de rails voor de Olympische Spelen."

  "Gestopt met ontstekingsremmers"

  Een week geleden moest Bart Swings diep in zijn reserves tasten tijdens de openingsmanche van de Wereldbeker. De 26-jarige schaatser was nog niet helemaal uitgeziekt.

  Dat was niet alles. "Bart heeft de voorbije maanden ontstekingsremmers geslikt, omdat hij met zijn knie sukkelt. Volgens de dokter zou dat een oorzaak kunnen zijn voor zijn vormdip", legt Jelle Spruyt uit.

  In het weekend van 2 december schaatst Swings de Wereldbekermanche in Calgary (Can). Een week later staat hij op het ijs van Salt Lake City (VS).