• home
 • video
 • pas verschenen

  Dewulf: "Finaleplaats op de Masters, dat is echt Clijstersiaans"

  Dewulf: "Stilaan vergelijken met Clijsters en Henin"

  David Goffin heeft vanavond een afspraak met de geschiedenis. Hij kan als eerste Belgische man de Masters winnen. "Hij hoeft niet bang te zijn van Dimitrov", zegt Filip Dewulf. "En Goffin is nog maar 26, ik denk dat hij nog hogerop kan."

  Ondanks 2 mindere groepsmatchen tegen Dimitrov en Thiem staat David Goffin toch in finale van de Masters na een knappe zege tegen Roger Federer. "Ik denk dat niemand uit de tenniswereld hier rekening mee had gehouden", zegt analist Filip Dewulf. "Roger Federer was de grote favoriet om hier de titel te pakken."

  "Hij speelt een weergaloos seizoen en heeft de Masters al 6 keer gewonnen. Bovendien is het een snelle ondergrond in Londen. Dan verwacht je dat Federer all the way gaat en dat is niet zo gebleken. David heeft een geweldige wedstrijd gespeeld, vooral na die eerste set."

  "Hij is met een nieuwe ingesteldheid op de baan gekomen en heeft Federer niet laten begaan. Gewoon blijven werken, blijven vechten en hopen dat er een korreltje zand in de machine van Federer raakt. Dat is zo gebleken."

  "Goffin is enorm sterk beginnen te retourneren, veel meer ballen in de baan beginnen te spelen en heeft agressief getennist. Hij heeft het initiatief naar zich toe getrokken. Federer heeft zich daarin verslikt, de timing is een beetje zoek geraakt. David is sereen gebleven tot het einde. Je moet het uiteindelijk nog afmaken voor 17.000 Federer-fans. David heeft dat ongelofelijk sterk gedaan."

  "Stilaan vergelijken met Clijsters en Henin"

  Goffin schrijft geschiedenis als eerste Belgische man in de finale van de Masters. Waar plaatst Dewulf die prestatie? "Dit mag je stilaan gaan vergelijken met Clijsters en Henin. Dit is het grootste toernooi op de ATP-tour, net onder de grandslams, hier spelen de beste 8 spelers van 2017. Als je dan de finale haalt en onderweg Nadal en Federer verslaat, ben je echt Clijstersiaanse resultaten aan het neerzetten."

  "Hij is altijd progressie blijven maken, zowel in zijn tennis als in zijn ranking. Dat ging redelijk langzaam, maar was wel zichtbaar. De laatste jaren kwam hij meer en meer tegen die toppers uit, speelde hij altijd in die latere stadia van toernooien. Uiteindelijk komen daar meer kansen en die kansen is hij nu aan het grijpen. Hij is nog maar 26, zijn beste jaren moeten er nog aankomen. Ik denk dat hij nog hogerop kan."

  "Dimitrov is licht favoriet, maar Goffin oogt beter in underdogpositie"

  In de finale neemt Goffin het vanavond op tegen Grigor Dimitrov, die hem in de groepsfase met 6-0 en 6-2 afdroogde. Spelen de revanchegevoelens een grote rol of heeft die nederlaag eerder negatieve gevolgen? "Ik zie het eerder positief in", aldus Dewulf.

  "Het wordt algemeen aangevoeld dat Dimitrov licht favoriet is voor de finale, maar ik denk dat Goffin beter oogt in een underdogpositie. Zo'n score als vorige woensdag zal het nooit worden, de sfeer zal helemaal anders zijn, de druk zal anders zijn."

  "Bovendien hebben Dimitrov en Federer een vergelijkbaar tennis. Gisteren heeft Goffin aangetoond dat hij Federer aankan, dus hoeft hij zeker niet bang te zijn van Dimitrov naar mijn gevoel."

  "Fransen zullen zich stilaan in het haar krabben"

  Volgende week wacht Goffin opnieuw een afspraak met de geschiedenis. Hij speelt dan met de Belgische ploeg de finale van de Daviscup tegen Frankrijk. Kan hij aan die ontmoeting beginnen met een positief elan, of weegt de vermoeidheid stillaan door?

  "Dat wordt afwachten. Maar zoals de coach zei: ze bekijken het dag per dag, match per match. Er staan nog hoogstens 4 wedstrijden op het programma voor David. Normaal zal dit wel een grote boost zijn: als je de nummer 1 en 2 kunt kloppen en de finale van de Masters speelt, dan leef je een beetje op wolkjes."

  "Ik denk ook dat ze zich in het andere kamp stilaan in het haar beginnen te krabben. Ze hebben echt wel een topper tegenover hen. Voorheen werd er misschien wat meewarig gedaan over David Goffin als top 10-speler, maar na wat ze deze week hebben gezien, weten ze dat ze hun handen meer dan vol zullen hebben met de Belgische ploeg", besluit Dewulf.