• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Vrij groot mirakel dat verkoop Anderlecht zo lang geheim is gebleven"

  Peter Vandenbempt.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Peter Vandenbempt.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Voor voetbaljournalist Peter Vandenbempt komen de verkoopplannen van Anderlecht niet als een verrassing. "Roger Vanden Stock had al vaker aangegeven dat het na hem afgelopen is met de familie-Vanden Stock bij Anderlecht. Hij is 75 en zijn 2 dochters hebben aangegeven de club niet te willen leiden."

  Sinds 1971 in handen van Vanden Stocks

  "Mocht de verkoop er straks komen is dat toch het einde van een tijdperk. Want de club is 46 jaar in handen van de familie-Vanden Stock. Sinds 1971 was Constant 25 jaar de baas, daarna kwam Roger."

  "Roger Vanden Stock heeft toch vaker gevoeld dat het stilaan tijd was om eens uit te kijken naar mogelijke overnemers. In het voorjaar heeft hij een mandaat gegeven aan voetbalmakelaar Christophe Henrotay, die onder andere de makelaar was van Romelu Lukaku."

  "Hij heeft hem de opdracht gegeven om een koper te zoeken voor een vraagprijs van om en bij de 100 miljoen euro. Op een aandeelhoudersvergadering in september heeft Vanden Stock ook het mandaat gekregen om te gaan onderhandelen met eventuele kopers. Sindsdien is het concreet: Anderlecht staat te koop."

  "Piste-Oesmanov een beetje bekoeld"

  Er zijn 2 potentiële kopers:  de Oezbeeks-Russische zakenman Alisjer Oesmanov en het duo Wouter Vandenhaute-Paul Gheysens. "Oesmanov is een typische Russische steenrijke zakenman. Hij zit al in het voetbal: hij is voor 30% mede-eigenaar van Arsenal. Maar daar ligt hij overhoop met de Amerikaanse mede-aandeelhouder. Hij wordt er ook van verdacht stiekem via een derde persoon aandelen te hebben van Everton. Wat verboden is."

  "Henrotay heeft Van den Stock en Van Holsbeeck ergens in mei in contact gebracht met Oesmanov. Maar ondertussen is die piste zachtjesaan een beetje bekoeld. Hij blijkt nog altijd geïnteresseerd te zijn, maar op dit moment is dat de minst concrete piste."

  "Vandenhaute heeft een zeer goeie relatie met Vanden Stock"

  De meer concrete piste is die van Woestijnvis-baas Vandenhaute en bouwpromotor Gheysens, de man achter Ghelamco. Waarom willen zij Anderlecht? "Van Wouter Vandenhaute is bekend dat hij 7 jaar geleden al zeer geïnteresseerd was om in de nieuw op te richten nv te stappen. Dat is toen mislukt."

  "Vandenhaute is wel altijd in en rond het voetbal gebleven. Hij was heel vaak op Anderlecht. Hij kent Roger Vanden Stock heel erg goed. Dat gaat al heel lang terug. Ze hebben al een zeer goeie relatie van toen Vandenhaute nog bij Filmnet werkte en zij contracten afsloten met Anderlecht."

  "Het was geen geheim dat als de kans zich zou voordoen Vandenhaute opnieuw zou proberen een voetbalclub te gaan leiden, in casu Anderlecht."

  "Vandenhaute is iemand die graag met en in de sport werkt. Die heel veel concrete ideeën heeft om de sport vooruit te helpen. In zijn ene passie - wielrennen - is dat al gelukt. Kijk maar naar de kleine revolutie die hij in Vlaanderen heeft teweeggebracht. En nu zou het misschien ook kunnen in het voetbal."

  "Gheysens zal Anderlecht in Eurostadion laten spelen"

  "Maar cruciaal in deze overname zijn de centen van Paul Gheysens. Hij is de man die het leeuwendeel van het kapitaal zal inbrengen. Vandenhaute zou na een korte overgangsperiode op termijn de club gaan leiden."

  "Gheysens is op een andere manier geïnteresseerd in voetbal. Hij is de man van grote projecten. En natuurlijk is Anderlecht een club met een enorm potentieel."

  Ook voor het Eurostadion creëert dit gegeven een heel nieuwe situatie. "Als Anderlecht eigendom wordt van Gheysens - de man die geacht wordt om het Eurostadion te bouwen - dan lijkt het mij logisch dat Anderlecht daar gaat spelen. Wellicht ook tegen andere voorwaarden. Dat zou een boost zijn voor het dossier en de leefbaarheid van het Eurostadion."

  "Maar het is nog altijd wachten op de omgevingsvergunning ten laatste eind februari. Op termijn - of het nu voor het Euro 2020 in Brussel is of later - is dit zeer goed nieuws voor het Eurostadion."

  "Wat nu het dossier op publieke forum ligt?"

  Om af te ronden: wanneer wordt Anderlecht verkocht? Vandenbempt:" Dat kan niemand zeggen. Een week of 3 geleden leek het dichterbij dan nadien. Er is nog geen concreet bod overgemaakt, zover ik weet."

  "Er is wel een bod voorbereid en uitgewerkt door het duo Vandenhaute-Gheysens. Met dat duo is er al vaker samengezeten. Ze hebben al redelijk tot in de details met elkaar gesproken hoe het er in de nabije en de verdere toekomst moet aan toegaan bij Anderlecht."

  "De vraag is nu natuurlijk: wat gebeurt er met het dossier nu het in de openbaarheid is gekomen? Dat betekent vaak een ander gegeven. Tot nu toe - en dat is eigenlijk een vrij groot mirakel - is het altijd geheim gebleven."

  "Nu het op het publieke forum ligt en iedereen er zijn mening zal over geven kan het natuurlijk nog een andere wending krijgen. Maar oké: eer zo'n club wordt overgenomen en alle onderzoeken zijn gedaan, dat kan best nog een hele poos duren."