• home
 • video
 • pas verschenen

  Keisse: "Het spel ontploft ook zonder mij, maar ik mis wel wat peper en zout"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  "Gent zonder Keisse is als een café zonder bier", zeiden sommigen bij het begin van de Gentse Zesdaagse. Maar de lokale pistier, die zijn favoriete piste-event mist door een vingerblessure, wuifde die uitspraak gisteravond in het Kuipke weg. Hij spreekt echter ook van een overgangseditie: "Jonge Belgen krijgen kansen, maar er zal toch iets moeten gebeuren aan het deelnemersveld."

  "Kenny en Moreno dragen koers heel goed"

  Gentenaar Keisse relativeerde zijn afwezigheid met een knipoog naar Moreno De Pauw en Kenny De Ketele. "Toen ik hier toekwam, braken ze voor de zoveelste keer het baanrecord."

  "Dan ontploft het spel hier. Of ik er dan bij ben of niet, dat maakt geen verschil. Ik denk dat Kenny en Moreno heel goed hun favorietenrol waarmaken en de koers dragen."

  Video player inladen ...

  "Publiek entertainen lukt alleen als je nog wat overschot hebt"

  Soms missen we wat zout en peper in de grote nummers, zoals de ploegkoers, stelde Sporza vast. "Dat gaat niet over dat ik er niet bij ben, maar dat er een aantal sterke ploegen niet is."

  "Weinig mannen hebben weerwerk tegen het geweld dat De Pauw en De Ketele tentoonspreiden. Ze kunnen volgen, maar met alle moeite van de wereld. Ze moeten energie sparen om te kunnen volgen. Het is niet dat er nog iets extra's inzit om een beetje het publiek te entertainen. Dat probeer ik altijd een beetje te doen. Dat lukt enkel als je een klein beetje overschot hebt."

  "Een beetje op mijn honger gezeten"

  Keisse zit alle dagen in de tribune in Gent: "De eerste dagen was ik heel nerveus en zat ik een beetje mee te koersen op mijn stoel. Dat is nu over. Nu hoop ik dat er af en toe een beetje meer peper en zout in de ploegkoersen zit. Tot nu toe heb ik een beetje op mijn honger gezeten."

  Wie wél blij is dat Keisse Gent niet rijdt, is Patrick Lefevere, de teammanager van zijn team Quick-Step Floors: "Hij steekt dat niet onder stoelen of banken. Hij is blij dat ik een degelijke rustperiode heb kunnen inlassen, weliswaar gedwongen. Hopelijk hangt daar een goed wegseizoen aan vast."

  Hard voor Vivani: "Hij haalt geen niveau"

  Keisses toekomstige ploegmaat Elia Viviani, met wie hij vorig jaar in Gent rondjes draaide (foto boven), is zacht gezegd niet bezig aan een sterke zesdaagse. De olympische omniumkampioen rijdt met zijn Italiaanse landgenoot Michele Scartezzini met de rode lantaarn rond. Die laatste was wel even out door ziekte.

  Keisse is niet verrast: "2 weken geleden zat hij nog in Thailand en vorig jaar heeft hij ook maar 1 week of 10 dagen getraind voor Gent, maar dat is niet voldoende. Dat kan niet."

  "Na een zwaar wegseizoen rust je een beetje. En dan moet je weer beginnen. Hier als wegrenner tiptop te zijn is niet eenvoudig. Maar als olympisch kampioen moet je toch iets of wat niveau halen. Nu is dat niet het geval."

  Keisse pleit toch ook voor een verzachtende omstandigheid: "Mede door zijn ploegmaat: hij rijdt met iemand die hier nog nooit gereden heeft en misschien nog nooit van de zesdaagse van Gent had gehoord. Daar kun je niet veel van verwachten."

  "Het is een feit dat Viviani zich er wellicht iets anders van had voorgesteld. Vorig jaar was eigenlijk een beetje hetzelfde. De eerste 3 dagen heeft hij toen meer aan de balustrade gereden dan iets anders."

  "Maar ik denk wel dat, als hij nog eens terugkeert, dat hij dan beter voorbereid zal zijn. Anders heeft het nog weinig zin. Dat hij zich niet kan laten zien, is als sportman geen plezant gevoel."

  "Kans voor Belgen, maar er moet iets gebeuren met deelnemersveld"

  Deze editie is dan ook eerder een overgangseditie, waarin een aantal jongeren zich kunnen tonen. Keisse gaat akkoord: "Wat Robbe Ghys hier doet met Lindsay De Vylder is veelbelovend. Gerben Thijssen moest in het begin wat zoeken, maar hij rijdt een goeie zesdaagse. Net als Jonas Rickaert."

  "Voor de Belgen is het een kans om een stap vooruit te zetten. Maar er zal toch iets moeten gebeuren aan het deelnemersveld. Want er zijn eigenlijk te weinig zesdaagsen om goeie ploegen met automatismen aan de start te krijgen."

  "De Ketele en De Pauw zijn de enige echte ploeg, die alle zesdaagsen rijden en op elkaar ingespeeld zijn. Dat is een enorm voordeel. Je kunt daar onmogelijk tegen opboksen als je dat niet hebt."

  "Ik zie niet wie De Ketele en De Pauw zal kloppen"

  Tot slot: wie ziet Keisse deze zesdaagse winnen? "De Ketele en De Pauw hebben de eerste dag getoond hoe sterk ze waren. Dat was zeer indrukwekkend. Ze hebben een beetje gas teruggenomen, maar iedereen wist hoe laat het was. Dat niveau moet je wel 6 dagen aanhouden en een aantal ploegen gaan samenrijden tegen 1 ploeg."

  "Het gebeurt al eens dat een ploeg na 4 of 5 dagen in elkaar zakt, maar dat zie ik met hen niet gebeuren. Zij zijn mijn favoriet."

  "Ik had veel meer verwacht van de Australiërs, maar ik zie niet wie de twee Belgen zal kloppen. De Ketele heeft zijn ervaring, maar De Pauw is ook indrukwekkend in de nummers tegen de tijd. En hij is sterker geworden, hij gaat niet kapot in de ploegkoers."

  Volgend jaar wil Keisse zelf weer meedoen, liefst voor een 7e titel in Gent: "Maar het zal moeilijk zijn om een ploegmaat te vinden met wie je vanaf dag 1 met die mannen kan concurreren. Dat is een beetje denkwerk naar volgend jaar toe."

  Bekijk het hele interview:

  Video player inladen ...