• home
 • video
 • pas verschenen

  Vermote krijgt nieuwe impuls bij Dimension Data: "Het plaatje klopt"

  Julien Vermote werd onlangs nog verkozen tot Kilometervreter van 2017.

  Julien Vermote heeft zijn eerste dagen bij zijn nieuwe ploeg, Dimension Data, achter de rug. Het voormalige werkpaard van Quick-Step staat te trappelen om uit te breken. "Want ik zat wat vast in mijn rol bij Quick-Step."

  Julien Vermote vertoeft sinds zaterdag in Zuid-Afrika, voor een eerste teamstage met zijn nieuwe ploeg Dimension Data. Die stages zijn wel wat anders dan de stages die hij gewoon was bij Quick-Step.

  "De ploeg werkt samen met Qhubeka, die fietsen verkopen en met dat geld dan weer fietsen uitdelen aan kinderen. Zo hebben ze al 80.000 fietsen weggeschonken aan kinderen uit de streek."

  "De slogan is: bicycles change lives en dat is werkelijk zo. De kinderen wonen hier gemiddeld 7 km van school. Dan moeten ze 2 uur te voet gaan, heen en terug. Dat zijn lange dagen. Met de fiets zijn ze sneller thuis, kunnen ze sneller aan hun huiswerk beginnen en zijn ze frisser."

  "Zo'n fiets, dat is een ingrijpende verandering in hun leven." Dat mocht Vermote zelf ook ondervinden. "Je moet dat zelf meegemaakt hebben om te weten hoe het voelt. Het is speciaal."

  "Ik gaf een fiets aan een jongen van 16. Het was de eerste fiets uit zijn leven. Hij was heel dankbaar. Hij kon al wat rijden en wist er ook veel van. Ze krijgen een opleiding op school. Ze kunnen ook zelf hun stuur of zadel aanpassen, de banden plakken,..."

  "Ik had er nood aan om weer écht te kunnen koersen"

  Ook voor Vermote kreeg zijn leven een ingrijpende verandering. "Het is niet makkelijk om na 10 jaar in dezelfde omgeving deze stap te zetten. Maar soms moet je durven te vernieuwen in het leven."

  "Ik krijg hier de ruimte om mijn ding te doen. Ik had er nood aan om weer écht te kunnen koersen. Ik zat wat vast in mijn rol bij Quick-Step. Die ging mij goed af, maar ik wou dat niet de rest van mijn carrière doen."

  "Ik zal nu niet meer als eerste aan de slag moeten, maar ik mag wachten tot de finales. Dat vergt wel een ander soort inspanning. Niet meer lang één tempo onderhouden, maar explosief zijn. Ik weet waar ik deze winter aan moet werken."

  "Ik kijk echt al uit naar het voorjaar. En daarna naar de Tour met Cavendish, die ik nog ken van bij Quick-Step (zie foto). De sfeer in de ploeg is hier heel leuk. Het plaatje klopt."