• home
 • video
 • pas verschenen

  Fissette is nieuwe coach van Kerber: "Het plaatje klopt"

  In 2016 werd Kerber nummer 1 van de wereld, in 2017 zakte ze terug naar 21.

  Angelique Kerber wil een zeer tegenvallend 2017 doorspoelen met de hulp van Wim Fissette. De Belgische tenniscoach zal de Duitse ex-nummer 1 begeleiden. "Ik voel dezelfde ambitie: het allerhoogste halen."

  "Van 2018 weer een topjaar maken"

  "Ik ken Angelique al jaren", vertelt Wim Fissette aan Sporza over zijn nieuwe poulain. "Ik heb haar als coach van de tegenstanders veel moeten analyseren. Ik ben me bewust van haar kwaliteiten en van de zaken die we kunnen verbeteren."

  "We kijken met veel ambitie uit naar 2018. Angelique is zeer ambitieus. Ze heeft een fantastisch 2017 gekend, maar dit jaar was heel moeilijk. Ze wil er in 2018 weer een topjaar van maken en ik probeer haar daarbij te helpen."

  "Ze zal zich focussen op de grandslamtoernooien. Ze wordt 30 jaar in januari. Ze heeft nog enkele jaren te gaan, maar ook niet meer zoveel jaren. Ze mikt dus op de allergrootste toernooien."

  "Haar spel was iets te voorspelbaar"

  Waarom presteerde Angelique Kerber afgelopen seizoen zo ver onder haar niveau? "2016 was zeer vermoeiend en ze had veel verplichtingen. Dat was niet de ideale voorbereiding."

  "Ik ben er ook van overtuigd dat haar spel iets te voorspelbaar was. Er was iets te weinig verrassing."

  "Iedereen wil natuurlijk de nummer 1 van de wereld kloppen en probeert haar zo goed mogelijk te analyseren. Dat maakt het iets moeilijker. Daar proberen we hard aan te werken met een zware voorbereiding."

  "Ik was meteen overtuigd"

  "We zijn heel snel tot een overeenkomst gekomen", gaat Wim Fissette verder. "Ik had enkele andere voorstellen, maar ik was meteen overtuigd."

  "Waarom ik voluit voor haar gekozen heb? Door haar ambitie, die ik zelf ook voel: het allerhoogste halen. Dat is de bedoeling."

  "Ook door haar persoonlijkheid, want er moet toch een klik zijn. En door de mogelijkheden die ik zie om haar nog te verbeteren. Het plaatje klopt."

  "Konta? We spraken een andere taal"

  Wim Fissette had de voorbije jaren onder meer Kim Clijsters, Simona Halep, Victoria Azarenka en Johanna Konta onder zijn hoede. Die samenwerkingen duurden meestal maar één of twee seizoenen. Is er een verklaring voor die korte periodes?

  "Je begint aan een samenwerking op basis van een testweek of enkele gesprekken. Je denkt dan dat je iemand vrij goed kent, maar dat is niet altijd het geval."

  "Dan is het soms voor beide partijen beter om er een einde aan te maken, zoals met Konta. Het was tijdens het afgelopen jaar duidelijk dat we een andere taal spraken."

  "We hebben er het beste van gemaakt, maar ik moest op een andere manier coachen dan ik wou. Dat plaatje klopte niet helemaal. Dan is het beter om op zoek te gaan naar een speelster met wie het beter klikt."